Srebrni deček

Žanrmladinski roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2021
Založba
Prevod Mita Gustinčič Pahor
Ključne besede Skrivnosti, Duhovi, Delo, Družina, Prijateljstvo, Begunci
Število strani

183

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Skrivnosti malega mesta

Priznana švedska avtorica Kristina Ohlsson je za knjigo Stekleni otroci prejela več literarnih priznanj. Srebrni deček je neodvisno nadaljevanje romana Stekleni otroci. Aladinova starša sta se iz Turčije preselila na Švedsko, ko je bil Aladin še majhen. Živijo v vodnem stolpu v mestu Ahus, kjer imajo tudi restavracijo, ki ni več tako donosna kot je bila nekoč in kmalu ugotovijo še, da nekdo krade hrano. Aladin nekega dne v bližini restavracije opazi majhnega dečka. Čudno je to, da je deček sredi zime v kratkih hlačah in v snegu ne pušča sledi. Aladin, Billie in Simona se odločijo, da bodo odkrili kradljivca hrane in ugotovili, kdo je skrivnostni deček. Je deček morda z ladje z begunci, ki je obstala v zalivu? Ali v kraju straši duh prednikov? Otroci združijo moči in raziskujejo skrivnosti kraja, povežejo se z duhovnikom in starejšo gospo Elo, pozno zvečer pa na stopnišču restavracije čakajo na tistega, ki vsak dan odnese vrečko s hrano.
Napeta in srhljiva zgodba nas ujame v bralni vrtinec in ne spusti do konca, hkrati pa odstira tegobe vsakdanjega življenja skozi otroške oči.

Tema je kot debel prt ležala pred Aladinovimi očmi. Videl ni popolnoma nič. Edino, kar je slišal, je bilo svoje lastno dihanje. Še nikoli v življenju ga ni bilo tako strah. Aladin je stal čisto pri miru. Čakal je in čakal. Kmalu ga bosta mama in očka pogrešala. Se spraševala, kod hodi tako dolgo. Ko bi le pohitela! Od dečka ni prihajal niti najmanjši zvok. Kaj je počel, pravzaprav? Je samo negibno stal in gledal Aladina?
Aladin je odprl usta, da bi nekaj rekel, a mu je strah ohromil grlo. (str. 46)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Srebrni deček.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja