66,3 m [na] 2

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Ključne besede Mladi odrasli, Ljubezenski partnerji, Stanovanjsko vprašanje, Samospoznavanje, Arhitekti, Babice in vnukinje, Nepremičnine, Moški in ženske, Medosebni odnosi
Število strani

155

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Arhitektura srca, arhitektura gnezda.

Pod površjem dokaj kratke in linearne zgodbe, v kateri spremljamo mlad par, Zalo in Aleša, ki se po zaključenem študiju arhitekture postavljata na lastne noge, se bralcu razkriva mnogo več: hrepenenje mladega moškega. Gonilna sila romana so Aleševe sanje o osrečujočem razmerju, ugledu v družbi, urejenih sorodstvenih razmerjih in stanovanjskih razmerah. Hrepenenje, ki ga lahko povzamemo v besedo samouresničitev, ki naj bi se materializirala z nakupom manjšega podstrešnega stanovanja. Čeprav je pripoved zgrajena skozi gledišče Aleša, ni prvoosebna, pač pa je podana tretjeosebno, skozi vsevednega pripovedovalca. To poveča občutek distance in objektivnosti, kar je pisano na kožo protagonistu, ki želi razumeti, racionalno dojeti, kaj se dogaja z njegovim razmerjem. Preži na vsako spremembo pri partnerki in sledi spreminjanju samega sebe. V življenjsko krizo literarnega subjekta nas avtor vodi skozi številne drobne, skoraj minimalistično prikazane, a čustveno nabite prizore in Aleševa samoizpraševanja. Tako kot v arhitekturi številnih stavb, ki jih Aleš navdušeno preučuje, so tudi v pripovedi pomembni drobni detajli, izmenjevanja svetlobe in senc, skozi katere lahko bralci sestavimo protagonistovo življenjsko zgodbo in dojamemo njegov način razmišljanja. Tudi za končni premik situacije iz mrtve točke, za dolgo pričakovani obrat in razplet, je odločilna – mala plastična rumena račka. Odlično napisan in mestoma rahlo grotesken roman s široko pahljačo čustvovanja protagonista, ki je realističen tako v svojem cinizmu kot zaljubljeni predanosti, in dovolj presenetljivimi vsebinskimi preobrati, da bomo knjigo prebrali na dušek.

»Njena realnost je bila trša od njegove, manj prostora je bilo v njej za skrite upe in načrte, manj zračna je bila, manj poletna, zato se mu je zdela tesna, pretesna zanj, ki ji je želel več. Vedno si je želel več od nje in od mnogih drugih, včasih je imel občutek, da si želi celo več od samega sebe, da ga kar razganja od vsega, česar si želi. Da si želi neznansko veliko in da si želi ogromno stvari, a v resnici si ni želel nič posebnega, le vse je bilo tako težko dobiti v tem njenem »normalnem življenju«, za vse se je bilo treba toliko truditi in na koncu niti nisi mogel biti prepričan, da boš sploh kaj dobil, za nagrado ali vsaj za plačilo, vsaj majhno, simbolično nadomestilo.« (str. 9-10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige 66,3 m [na] 2.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi