Šele po koncu sončeve poti

Žanrznanstvenofantastični roman
Narodnostfinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Lili Potpara
Ključne besede Znanstvena fantastika
Število strani

274

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Čedni, modrooki zlatolasec, homoseksualni fotograf Mikael, z vzdevkom Angel, nekega večera, nekoliko okajen, pred svojim blokom najde onemoglega troljega mladiča. Reši mu življenje in ga posvoji. Pri tem tudi trol do svojega rešitelja razvije zaščitniški odnos, ob tem pa oba, drug do drugega, začutita nekaj več tudi na spolnem področju. V bloku se dogaja še ena podobna zgodba. Mikaelov sosed ima namreč za “domačo žival” spolno sužnjo – Palomito s Filipinov. Mikael trola skriva pred svetom, ker pa je zaželen moški, ker ima več oboževalcev in ga obožuje tudi Palomita, ki vse opazuje skozi kukalo, je njegova skrivnost ves čas ogrožena. Mu bo uspelo obraniti sobivanje? Gre za izredno zabavno branje, znanstveno fantastiko, triler. Zanimiv je tudi stil pisanja, saj gre za kolaž iz omenjene pripovedi ter finskega izročila in mitologije, kar dodaja k mističnosti in občutku, da troli in druga skrivnostna bitja res obstajajo. Z vidika, koliko zveri (hudiča) je lahko v človeku in koliko človeka v zveri (hudiču), pa branje zareže do konca.

Odmaknem se od vrat in mimo mene se plazi v dnevno sobo kot žival, ki se dela ravnodušno, v resnici pa je ostro na preži. Hodi po dveh tacah z dolgimi, vendar prožnimi koraki, ne tako kot človek, nekoliko je nagnjen naprej, zgornji taci pa drži proč od bokov – ah, hodi po prstih kot baletnik. Grem za njim in ga gledam, kako se brez napora po mačje požene na posteljo. Odidem v kuhinjo po skledico za kosmiče, jo napolnim z vodo in položim poleg postelje. Potem začnem pomivati tla kopalnice, čeprav me peklensko boli glava. Kaj za vraga jedo troli? Vrata delovne sobe pustim odprta, vključim računalnik, poženem brskalnik in vtipkam besedo TROL. (str. 15)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Šele po koncu sončeve poti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1