Peti val

Žanrfantastični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2014
Založba
Prevod Mojca Žnidaršič
Ključne besede Znanstvena fantastika, Preživetje, Apokalipsa
Število strani

444

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prvi val, drugi val,... In peti val? Nihče ne ve kaj bo prinesel, toda prihaja.

Avtor nam v romanu predstavi apokalipso valov, ki jo nad Zemljani neusmiljeno sprovede izvenzemeljska inteligenca. Val, kot metafora za ubijanje, sledi valu in z vsakim se število prebivalcev drastično zmanjšuje. Med redkimi preživelimi v 4. valu je najstnica Cassie, ki poizkuša najti svojega bratca. Zaveda se, da bo morala za preživetje tehtno izbirati med življenjem in smrtjo: ali se bo pustila ubiti, ali pa bo ubijala ona sama. Zgodba se prične zapletati, ko naleti na Evana, fanta, za katerega ni prepričana ali mu lahko povsem zaupa, pa čeprav jo je rešil gotove smrti. Nadaljevanje branja knjige je kot vožnja z avtomobilom, višja ko je prestava, bolj se širi strah. Ob tem pa se zastavlja srhljivo vprašanje: kaj bo prinesel 5. val?

Glej tudi:

Iskreno, čeprav je samomorilsko, da ostajam tu, in čeprav moram držati obljubo, nočem oditi. Ti gozdovi so že dolgo moj dom. Poznam vsako stezico, vsako drevo, vsako ovijalko in vsak grm. Šestnajst let sem živela v isti hiši, pa ne znam natančno povedati, kako je bilo videti naše dvorišče, lahko pa podrobno opišem vsak list in vsako vejico v tem delu gozda. Pojma nimam, kaj je onkraj teh gozdov in treh kilometrov meddržavne ceste, ki jih prehodim vsak teden, ko iščem zaloge. Sklepam, da je več ali manj vse enako: zapuščena mesta, ki smrdijo po kanalizaciji in gnijočih truplih, podivjani psi in mačke, verižna trčenja, ki se raztezajo kilometre daleč po avtocesti. In trupla. Kupi in kupi trupel.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Peti val.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7