Otroka peščenega planeta

Žanrznanstvenofantastični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Matjaž Juričak
Ključne besede Ekologija, Prihodnost, Podnebje, Puščave, Nova duhovna gibanja, Znanstvena fantastika, Medosebni odnosi, Droge, Nadnaravno
Število strani

397

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tretja iz serije ene največjih mojstrovin znanstvene fantastike

Tretji del serije o peščenem planetu ponuja popolnoma drugačen pogled na življenjski prostor vladajoče rodbine Atreides, na čelu katere je regentka Alia, Paulova sestra, njena tesna sodelavca pa sta Stilgar in princesa Irulan, uradna Paulova soproga. Manipuliranje s podnebnimi procesi ter skrb za ekologijo sta predstavljena nadvse inteligentno. Preseneti nas slutnja zlovešče prihodnosti, ki se zdi logična posledica sedanjih dejanj. Ogrožen je obstoj puščavskih črvov, hkrati z njimi pa tudi melanže, ki omogoča doseganje višjega stanja zavesti, podaljšuje življenje ter razširja miselne in nezavedne procese. Devet let po odhodu slepega Paula Atreidesa v puščavo, od koder se ni vrnil, spremljamo njegova otroka, dvojčka Leta II. in Ghanimo, ki jima grozi podobna usoda. Rojena sta bila z izkušnjami, védenjem in spomini prednikov nešteto generacij nazaj, kar ju dela posebna, kot bi bila odrasla, ujeta v otroškem telesu. Srhljivo in hkrati vznemirljivo se nam razkriva evolucija človeštva, še posebej razvoj nepredstavljivih fizičnih in mentalnih sposobnosti, po drugi strani pa nas žalostijo hladni odnosi ter pomanjkanje čustvene povezanosti med družinskimi člani. Ti dajejo prednost drugim ciljem, predvsem politiki, intrigam, veri, drogi in hlepenju po oblasti.

Ko je Frank Herbert leta 1976 končal tretji del serije, je ta postala najbolje prodajano znanstveno-fantastično delo. Nominirana je bila za nagradi Locus in Hugo. Frank Herbert je napisal še tri nadaljevanja, serijo je zasnoval v šestih delih, sin Brian Herbert pa je skupaj s Kevinom J. Andersonom po očetovih zapiskih, najdenih desetletje po njegovi smrti, napisal še serijo predzgodb in nadaljevanj. Leta 1984 je bil posnet film, leta 2000 tv mini serija, leta 2003 pa filmska mini serija, ki je vsebinsko zajela 2. in 3. knjigo. Jeseni 2021 pričakujemo na novo posneto filmsko adaptacijo, ki ji bodo sledila nadaljevanja.

Glej tudi:

“Leto je prikimal sam sebi, kajti začutil je, kako močno voljo je moral imeti oče, da se je umaknil; zavedal se je posledic, če bi mu to spodletelo. Vsaka obsedenost je obsedenega pretvorila v nakazo. To spoznanje ga je navdalo z novimi močmi, zato je svoje telo občutil z neobičajno ostrino in močno izraženim zavedanjem o preteklih napakah: tako svojih kot tistih, ki so jih storili njegovi predniki. Negotovosti so bile tiste, ki so ga šibile – to mu je bilo zdaj jasno. Za trenutek sta se v njem spopadla skušnjava in strah. To telo je bilo sposobno preobraziti melanžo v vizijo prihodnosti. Z začimbo je lahko dihal prihodnost in raztrgal koprene Časa. Opazil je, da se je te skušnjave težko znebiti, zato je sklenil roki in potonil v prana bindu stanje zavesti. Njegovo telo se je uprlo skušnjavi. V njem je bilo prisotno globoko spoznanje, ki ga je v njegovo kri zapisal Paul. Vsi, ki so skušali pogledati v prihodnost, so se nadejali, da bodo z jutrišnje dirke izšli kot zmagovalci. Namesto tega so postali ujetniki življenja, v katerem so do podrobnosti poznali vsak srčni utrip in krik bolečine. Paulova zadnja vizija je razkrila negotovo pot iz te pasti in Letu se je končno posvetilo, da mu ne preostane drugega, kot da ji sledi.” (str. 82)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Otroka peščenega planeta.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 41
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1