Sanje o belem štrpedu

Žanrmladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2016
Založba
Ključne besede Odraščanje
Število strani

223

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Nagrade

2

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mladinski roman (z znakom kakovosti zlata hruška) je pripoved o Štrpedovi druščini (Olmo, Šona in Sine), ki je skupaj v dobrem in slabem: v soseski Cona, ki je najprej zgledno urejena, sčasoma pa spričo interesa bogatih postopoma postane prebivališče odrinjenih na rob, revnih, drugačnih … Čedalje bolj je očitno, da je Cona tarča skrivnostnega centra moči … Vse se še bolj zaplete, ko se Šona preseli v bogato sosesko in se pridruži krogu vzvišenih deklet. Je to res pravo mesto zanjo?
Izvrsten roman, primeren tudi za odrasle bralce, je prejel nagrado desetnica (kot najboljši mladinski roman za leto 2016) in bil izbran tudi za projekt Rastem s knjigo za 2016/17 za srednješolce. To ne čudi, saj gre za stilno in vsebinsko dovršeno delo, ki bralca omreži z dinamičnim romanesknim dogajanjem in tematiko, ki je vedno aktualna: boj za dostojanstvo vsakega človeka, še posebej odrinjenega na rob družbe. Zanimiv je že naslov knjige: če želite odkriti, kaj pomeni štrped, je najbolje, da knjigo preberete. Ne bo vam žal:).

Pasla sem se po vseh tistih stvareh, po oblekah in vsem. Od kod vse to? sem se spraševala in se trudila držati usta čim bolj skupaj. Kaj za en svet je to? Sem gledala in gledala. In ugotovila, da sem se znašla v deželi, ki se imenuje Denarsvetavladar.
Nespadamsemnespadamsemnespadamsemnespadamsemnenenene!!!
(str. 133)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Sanje o belem štrpedu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 66
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja