Žanrmladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede V mladinskem leposlovju, Okoljski vidik, Prijateljstvo, Odraščanje, Fantastika, Uporništvo, Klimatske spremembe
Število strani

256

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Marjana Moškrič v svojem mladinskem romanu Sneg govori o odraščanju in zorenju treh najstnikov (Edo, Oskar in Jara). Vsi imajo za seboj težke osebne zgodbe. Čeprav gre za izmišljene kraje, se pa v teh krajih dogajajo čisto enake stvari, kot v resničnih krajih. Kraji so odeti v skrivnosti, vsak nosi svojo osebno zgodbo, vsi vse vedo, pa nič ne povedo. Stari gozd se spreminja v smetišče, vse nadzirajo droni in varuhi, ki delajo red s pomočjo nasilja in represije. V teh krajih pa živijo tudi ljudje, ki delujejo v dobro skupnosti, povezovalno in se zavedajo, kako pomembno je tudi sobivanje z naravo in njeno ohranjanje. Čeprav se zdi, da so Edo, Oskar in Jara drugačni in osamljeni, jih poveže močno prijateljstvo. Tudi oni začno delovati v dobro skupnosti, borijo se za ohranjanja vsega, kar je v njihovih krajih lepo. Bodo uspeli v boju z droni in varuhi? Lahko prijateljstvo in ljubezen rešita svet? Upanja nikoli ne smemo nikoli izgubiti. Morda pa dobra, čudežna bitja, ki bdijo nekje nad nami poskrbijo, da bo vse lepo in prav. Da bo še kje rastel gozd in ga ne bodo sekali zaradi smetišča. Hkrati pa bodo obstajala varna zavetja, ki bodo mladim ponudila zavetje in možnosti za njihov razvoj. Tako, kot rastejo in se razvijajo drevesa in druge rastline, rastejo in se razvijajo tudi mladi ljudje. Potrebno je le zagotoviti možnosti za njihov razcvet. Tako dreves in rastlin, kot mladih ljudi. Zakaj pa naslov Sneg? Nenavadno? Mogoče pa niti ne, če ste rojeni, ko pada sneg. Kaj nas lahko reši, ko smo na dnu in si ne znamo pomagati? En velik koš ljubezni in prijateljstva.

“‘Tega je ogromno. Bral sem in bral. Včeraj popoldne in skoraj celo noč, pa nisem prišel do konca. Kar feclja se mi. Poglejta! Toliko tipkanih strani! Vse o Samotni lozi, Borštu, studencu s čudežno vodo, o Luninem kotu, srebrnih zvončkih in srebrnicah, o mlaki in povodnem možu v njej … Mogoče pa je zato pljuskalo,’ jima je pomežiknil. ‘O vseh bitjih, ki živijo v gozdu in seveda o tistem glavnem, ki bedi nad vsem. So pa še druge stvari. Razne zgodbe, ki niso tako zelo stare, so pa vse povezane s Samotno lozo. Nekaj stvari je dedi celo sam doživel. Tudi o mestu govori, kako je iz zelene livade nastalo mesto Livada in kako sta z gozdom živela v sožitju. Zmeša se ti od tega, to morata prebrati. Res je lepo.'” (Str. 186-187)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Sneg.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja