Saga o Hallgerd

Žanrkratka zgodba, pravljica
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Ključne besede Odnosi med spoloma, Moški in ženske
Število strani

46

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

1-2 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ni bilo nekdanje zlo drugačno ne močnejše od sedanjega, le obrazi so drugi in drugačna imena, ista nesnaga se skozi vse čase pretaka.

Svetlana Makarovič je črpala motiv za zgodbo iz starodavne islandske Sage o Njalu. V sagi skupaj trčita starodavno poganstvo in krščanstvo. Hallgerd je prelepa, samosvoja, pokončna ženska, razpuščenih las. Najprej jo poročijo s premožnim Thorvaldom. Hallgerd mu očita skopuštvo, zato jo udari po obrazu. Njen brat Thjostoff se maščuje in preseka Thorvaldovo glavo na dvoje. Enaka usoda doleti tudi drugega Hallgerdinega moža, prav tako uglednega in premožnega Glumma. V tretje so Hallgerd omoži z Gunnarjem. Zaradi dolgih in ostrih zim je začelo primanjkovati hrane. Gunnar se odpravi na plenitveni pohod na jug ter zaupa Hallgerd skrb za domačijo. Številčni družini trda prede. Gunnarjeva mati pregovori Hallgerd naj gre prosit pomoči krščanskega Njala. Njal da Hallgerd kruha in gnjati, na poti domov pa izmakne še velik hlebec sira. S tem preživijo zimo. Ko Gunnar izve, da je Hallgerd izmaknila sir, jo pred vsemi udari po obrazu. Hallgerd ne spregovori z možem 30 let in tudi ko jo prosi pomoči, mu jo odkloni. Gunnarjeva mati prekolne Hallgerd. Na Islandiji je bilo ime Hallgerd za dolga stoletja nezaželeno.
Knjiga je razkošno opremljena. Inicialke in osem avtoričinih pesmi je ročno izpisala Anamarija Babić.

Glej tudi:

Osem dni in osem noči se je kopala Hallgerd, Hoskuldova hči, skozi visoke snežne zamete, in ko ni mogla več hoditi, se je plazila. Skozi zavese snežnega meteža je videla režeče obraze škratov Virvirov, vrtinčarjev, izza ledenega slapa so jo opazovali Vitri, od časa do časa je zaslišala žvižganje škrata Sviurrja. Bede je sanjala in se plazila naprej in si medlo šepetala ime Var, pradavne poganske boginje zaobljube in prisege. Ves čas je čutila za hrbtom prisotnost pošastnega Skuggabaldurja, a se niti enkrat ni ozrla. Napol nezavestna se je nazadnje priplazila Na Bergthorin grič in z zadnjimi močmi potrkala na vrata.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Saga o Hallgerd.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja