Človeške stvari

Žanrproblemski roman, družbeni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Janina Kos
Ključne besede Družina, Moški in ženske, Mladostniki, Odnosi, Družabna omrežja, Posilstvo, Sodni procesi, Mediji
Število strani

349

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman, ki postavi bralca na mesto porotnika.

Skorajda ni družine, ki bi imela v Franciji toliko vpliva in moči kot Farelovi. Jean Farel je ugleden televizijski novinar, njegova žena Claire je intelektualka in vplivna feministka. Njun sin Alexandre je čeden, atletski, inteligenten in študira na elitni univerzi Stanford v Ameriki. Nekega jutra se pred Farelovimi vrati znajde policija in njihova glamurozna fasada se začne rušiti. Mlada ženska Mila iz ortodoksne judovske družine iz nižjega sloja je vložila ovadbo zaradi posilstva. Začne se dolgo sojenje in nepredstavljivo vmešavanje družbe vanj. Mediji komaj čakajo na škandal. Družabna omrežja gorijo. Kmalu ne gre več za soočenje z interpretacijo dogodkov, ki so se zgodili med mladima, temveč za soočenje družbenih slojev. Bralec je postavljen v središče sodnega procesa. Ali je bil spolni odnos prisiljen ali ne? Meja med privolitvijo in zavrnitvijo je tanka. Se lahko vsakdo izmed nas ujame v past? Roman je v letu 2019 prejel nagrado Prix Goncourt des liceens, to je nagrado za mladinsko književnost.

To je najhujši trenutek v njunem življenju, to sta vedela oba. Globje ne bi mogla pasti, dosegla sta dno. Od te točke se bosta lahko edinole spet dvignila na površje, vendar bržkone iz tega ne bosta izplavala zavestno, temveč se bosta zgolj prepustila vzgonu, krožnemu gibanju utapljanja, otrplosti in vnovičnega oživljanja, na koncu pa bosta obledela na gladini kot dva velika pomodrela utopljenca. Odkrila bosta, kakšna je razlika med življenjsko preizkušnjo in katastrofo: prva je še znosna, drugo pa sproži notranji pretres, ki mu ni mogoče ubežati in ki za sabo pušča trajno in neozdravljivo bol.
(str. 155)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Človeške stvari.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 76
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi