Resnica o aferi Harry Quebert

4,6
(50)
Žanrljubezenski roman, detektivski roman, kriminalni roman
Narodnostšvicarska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Alenka Moder Saje
Ključne besede Umori, Prijateljstvo, Detektivi, Krize, Pogrešane osebe, Dekleta, Ameriški pisatelji
Število strani

645

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

21-22 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Konec avgusta 1975 pretrese mesto Aurora v New Hampshirju dvojni zločin. V domači hiši so našli ustreljeno Deboro Cooper, ki je malo pred tem telefonirala na policijsko postajo, češ da nekdo zasleduje neko punco. Tega dne je izginila 15-letna Nola Kellergan. Nikoli je niso našli. Zgodba se nadaljuje v letu 2008. Harry Quebert, slavni pisatelj, iz zapora telefonira svojemu nekdanjemu študentu in pisatelju Marcusu Goldmanu, da so na njegovem vrtu našli zakopano Nolino truplo, ki ima ob sebi torbo z rokopisom knjige Vir zla. Z Virom zla je Harry pred več kot 30 leti zaslovel in obogatel. Na dan pride, da je takrat 34-letni Harry imel razmerje s skoraj 20 let mlajšo Nolo in da je v Viru zla praktično popisana njuna ljubezenska zgodba tistega poletja, v katerem je Nola izginila. Marcus ne verjame, da je Harry zločinec in se preseli v njegovo hišo v Aurori. Skupaj s policijo brska po preteklosti in na plano prihajajo presenetljiva odkritja. Marcusu, ki je tudi pisatelj, za vrat diha založnik, ki od njega zahteva knjigo do roka, ki je bil naveden v pogodbi. Marcus se odloči, da bo napisal knjigo, ki bo predstavila resnico o aferi Harry Quebert. Marcus podpiše novo pogodbo za neverjetnih milijon dolarjev. Knjiga postane uspešnica še pred izidom. Ko knjiga izide, Marcus in policija spoznata, da so spregledali ključno informacijo glede Nole. Potrebno je poiskati novo resnico v aferi in ugotoviti, kdo je (bil) vir zla v Aurori.

Glej tudi:

Kaj naj bi rekel. Barnaski je imel dar za zavzetje medijskega prostora. Vsi so že govorili o knjigi, in bolj ko so govorili, bolj jih je spodbujal h govorjenju, ker je samo še okrepil reklamno kampanjo. Afera Harry Quebert, knjiga za milijon dolarjev, kakor jo je predstavljaj tisk. Zavedel sem se, da je astronomski honorar, ki mi ga je ponudil in o katerem se je govorilo v medijih, v bistvu reklamna investicija. Namesto da bi zapravil ta denar za promocijo in za oglase, ga je uporabil za podžiganje zanimanja javnosti. Tega sploh ni skrival, ko sem ga vprašal, in mi je razložil svojo teorijo. Po njegovem je prihod interneta in socialnih omrežij postavil na glavo pravila poslovanja.
(str. 512)

Citati

(2)
Viktorija Kante

Dobre knjige ne merimo samo po zadnjih besedah, Marcus, ampak po skupnem učinku vseh besed pred njimi. Približno pol sekunde po tistem, ko bralec dokonča knjigo, ko prebere zadnjo besedo, ga mora prevzeti močno čustvo; kakšno sekundo mora misliti samo na to, kar je prebral, pogledati naslovnico in se malo žalostno nasmehniti, ker bo pogrešal osebe iz knjige. Dobra knjiga, Marcus, je tista, za katero ti je žal, da je je že konec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 63
Komentarji: 0
Število ocen: 50
Želi prebrati: 28
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 86

Morda vam bo všeč tudi