Otok psov

Žanrdružbenokritični roman, kriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Covid-19, Diskriminacija, Izkoriščanje, Korupcija, Nasilje, Psihično nasilje, Raziskovalno delo, Spolno nasilje, Umori, Zločini
Število strani

200

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Včeraj ponoči, približno petnajst čez enajsto, je odjeknila eksplozija na Oddelku za politične vede Univerze v Las Palmasu." (str. 9)

Primož Mlačnik (1990) je doktor kulturologije in pisatelj. Kot svoje prvo romaneskno delo je izdal kriminalni roman Otok psov. Knjiga nas postavi v dogajanje med pandemiološko krizo covida-19, na otoku Grand Canaria, ki je del Kanarskih otokov. Osrednji dogodek predstavlja skrivnostna eksplozija na Oddelku za politične vede Univerze v Las Palmasu, okoli nje pa se pletejo življenjske zgodbe najrazličnejših posameznikov. Zgodbo tako spremljamo skozi oči enigmatičnega policista, obupane mlade raziskovalke, izčrpanega profesorja, domnevno-shizofrenične slovenske turistke idr. V različnih delih romana imamo vpogled v njihove bolj intimne notranje monologe, posamezne zgodbe pa se obenem med seboj tudi dopolnjujejo in prepletajo v celoto. Od posameznika do posameznika variira tudi jezik in sam slog pisanja, skozi različne perspektive pa obravnava, razlaga in obsoja problematike današnje družbe, kot so na primer vse vrste nasilja, korupcije itd. Kljub občasnim satiričnim elementom občutek tesnobnosti med branjem ostaja. Zatajitev in razočaranje nad avtoriteto v zgodbi nas podzavestno vabi k samostojni razrešitvi sestavljanke-skrivnosti primera.

Bolj ko sem ga spraševal o njegovem prevaranstvu, bolj mi je govoril o poeziji. Poezija je penicilin, poezija pozdravi še najbolj neuke ljudi. Poznaš tisti lik Leonarda di Capria iz filma Ujemi me, če me moreš? Itak, poznaš. No, to je moj stric, le da nikoli ni menjal identitete. Ustalil se je sredi menjave identitet in nihče ga ni nikoli preganjal. Učil se je, vodil bolnišnico in skakal s padalom. Bolj kot je obvladal svoj poklic, manj mu je bilo mar zanj. Hočem reči, da se nikoli ni prevaral. Vedel je, da je slepar, ampak je to sprejel. Identiteto sleparja je vključil v svoje življenje kot objektivno, od njega neodvisno dejstvo, s katerim je pač treba živeti kot s hibami in privilegiji.
(str. 65-66)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Otok psov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 63
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi