Prebujenje gospodične Prim

3,7
(11)
Žanrljubezenski roman, družbeni roman
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Ključne besede Odnosi, Vzgoja, Knjižničarji, Samospoznavanje, Klasična književnost, Umetnostna vzgoja
Število strani

251

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Iskanje lepote, sreče in ljubezni v nenavadni vasici, kjer še živijo stare vrednote

Visoko izobražena, visoko krepostna in visoko omikana gospodična Prudenca Prim se v želji po pobegu iz vrveža vsakdanjosti javi na prav nenavadni oglas za zasebno knjižničarko v podeželski vasici Sv. Irenej. Pogoj za delo se namreč glasi: “nositeljice višjih strokovnih in akademskih nazivov izključene”. Kmalu ugotovi, da je ta vas zares prav posebna. Otroci, ki se šolajo doma, mirno citirajo klasične pisatelje in so izobraženi v poznavanju likovne umetnosti in teologije, vaščani imajo vedno pripravljene kolačke in nasvet za gosta. Počasi spozna, da se nahaja v kraju, ki so ga naselili ubežniki iz sodobnega sveta, da v njem ponovno najdejo moralne in filozofske vrednote, ki smo jih v preteklosti pozabili. Med mnogimi nenavadnimi in načitanimi sovaščani se gospodična Prim počasi prvič počuti sprejeto, pa vendar je pot do njenega sprejetja same sebe – in morebiti tudi ljubezni? – še dolga.

“Knjižničarka je zardela in se v istem hipu zavedela nečesa, ob čemer je osupnila: prej je izrekla laž, ne da bi se tega zavedala. Ona, ki se je trkala po prsih, da ne zna lagati, se je mirno zlagala. Ni zardela, ni se vznemirila, srce ji ni začelo hitreje biti. Tega mladeniča je hotela očarati z neumno, trapasto lažjo, in to je storila mirne duše. Je bilo prvič? Globoko osramočena si je morala priznati, da ne. Tedaj je začutila, kako se v njej poraja ogromen tih vprašaj: je mogoče, da je bilo tisto, kar je vse življenje ponosno imenovala rahločutnost, le učinkovita, neopazna krinka za lažnivost? Res je sicer, da njena trdna mnenja o stvareh nikoli niso temeljila na prevari. Pa vendar – mar ni prav tako res, da je bila pri popuščanju glede stvari, ki zanjo niso bile usodnega pomena, ki niso ogrožale njenih pojmovanj, sprenevedava?” (str. 106)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Prebujenje gospodične Prim.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 16