Poslušni sin : roman

Žanrdružinski roman (tudi rodbinski), avtobiografski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2019
Založba
Prevod Mateja Petan
Ključne besede Družina, Smrt, Pisateljstvo, Očetje, Očetje in sinovi
Število strani

176

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Očetje in sinovi

Laurent Seksik, francoski zdravnik in pisatelj judovskega rodu, je po smrti ljubljenega očeta napisal ganljiv avtobiografski roman, v katerem opisuje močne družinske vezi, ki so avtorja oblikovale v kultivirano, izobraženo osebo, zmožno empatije in človeške topline. Pisatelj se v pripovedi osredotoča predvsem na odnos oče-sin, na njuno prijateljstvo, na pogovore in skupne dogodivščine, na poslednja snidenja ob očetovi smrtni postelji, ki jih deli z bralcem ter tako z močjo pisane besede očeta iztrga pozabi in minljivosti. Ampak zakaj le oče? Zato, ker so mama, sestra in brat še živi, ker, meni avtor, če napišeš človeško zgodbo, preden se ta konča, mu onemogočiš spravo z drugimi in s sabo, prikrajšaš ga za njegov prihodnji delež človeškosti. Odličen roman o življenju in smrti, žalosti in veselju ter o sprijaznjenju z izgubo in nepovratom.

Dve fotografiji. Ob prvi se pomudim, izmed vseh mi je najljubša: s konicami prstov držiš cigareto, v drugi roki pa kozarec. Nazdravljaš življenju, z nasmehom na ustnicah. Na drugi sva upodobljena oba, oče in sin, drug ob drugem, v stanovanju na ulici Roger Martin du Gard št. 1, s komolci sloniva na klavirju. Kakih osemnajst let imam, za celo glavo sem višji od tebe. Na najinih obrazih razberem enako spokojno radost. (str. 176)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Poslušni sin : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja