Kako je ded prismučal na Finsko

Žanravtobiografski roman
Narodnostfinska književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1992
Založba
Prevod Jelka Ovaska
Ključne besede Zgodovina
Število strani

225

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prvoosebni pripovedovalec opisuje življenjsko pot svojega deda Benna, Žida in vojaka, ki se je boril v japonsko-ruski in tudi v 1. svetovni vojni. Po postavi majhen, a po karakterju klen, je preživel marsikaj težkega – tudi s pomočjo svojega smisla za humor. Čeprav je smrt v njegovi vojaški enoti kosila vseprek, se njega ni dotaknila. Nazadnje je bil v 1. svetovni vojni ranjen in njegova žena je tvegala pot v vojaško bolnišnico ter ga od tam odpeljala domov.

Avtor romana, v katerem ne moremo zgrešiti značilnega finskega humorja, je sicer zapisal, da so osebe v pripovedi izmišljene, kar pa ne drži. Delo je v veliki meri avtobiografsko in opisuje pisateljevo družino od dedove mladosti v carski Rusiji do 2. polovice 20. stoletja.

“Moj zvesti tovariš iz rusko japonske vojne,” je godrnjal Benno in božal kornet z roko. Obrisal ga je z rokavom, potem ga je želel preizkusiti. Pristavil ga je k ustom in pritisnil na gumbe… Na peronu se je takoj začelo mrmranje, ki je preraslo v glasne proteste. Oficirji na drugi strani postajne stavbe so pomislili, da je to znamenje za odhod in so začeli naglo zbirati svoje enote.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kako je ded prismučal na Finsko.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4