Velika bitka

Žanrmladinski roman, zgodovinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2021
Založba
Ilustracije Marina Gabor
Ključne besede Bratje in sestre, Preživetje, Pustolovščine, Slovani, Zgodovina
Število strani

284

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Slovanske pustolovščine #4

V četrtem delu Ognjenega plemena se približuje velika bitka med Slovani in Obri na eni strani, ter Bizantinci pod vodstvom Mavricija na drugi strani. Še pred to veliko bitko se Ognjen pripravlja na boj proti Vladimirjevi vojski, čeprav se zaveda, da je boj proti bratu najslabše za Slovane. Z ukano Ognjen le prevzame poveljevanje Vladimirjeve vojske.
Ajda, Mila s sinom Samom in Plamen zapustijo Solun ter se podajo na potovanje proti severu. Dvojčka Vuk in Vlad, skupaj z Asurianom, še vedno rešujejo Ahmetaja iz zasute votline, kar jim, končno in po veliko naporih tudi uspe. Zanimivo je snidenje dvojčkov Vuka in Vlada z babico Rado in Bogomilom, ki sta zbežala po uboju oberskega poveljnika, kjer sta bila ujetnika. Ker ju Obri lovijo, je sedaj naloga Ahmetaja, da privede otroke domov znova težja in bolj zapletena.
Dekleti in Plamen se na poti na sever pridružijo trgovski karavani. Ker trgovci pijejo vodo iz okuženega vodnjaka, se med karavano razširi bolezen. Ajda pa ne more drugače, kot da jim pomaga. S tem seveda ogrozi sebe in sestro, Plamen pa med nalogo, da mora prinesti čisto vodo, sreča svoja brata.
Končno se vsi otroci zopet združijo. Vedno pa nad njimi visi grožnja, tokrat s strani prebivalcev, ki jim zaradi bolezni nočejo pomagati, nato Obrov, ki želijo pokončati Rado in Bogomila zaradi uboja poveljnika ter seveda še največja grožnja, ki jo predstavljajo bizantinski vojaki na katerih ozemlju so.
Ko se med bizantinskimi vrstami zgodi prvi državni udar v zgodovini Bizanca, se seveda stvari zapletejo. Na Mavricijevo mesto se povzpne Fokas in je oklican za novega bizantinskega cesarja. Kako bo to vplivalo na naše junake, bomo izvedeli v naslednjem, zadnjem delu.

Slovani so bili odvisni od igre usode, naključij, bistrih ali neumnih potez bolj ali manj samostojnih poveljnikov manjših vojaških skupin, predvsem pa od odločitev obrskega kagana. Moral je priznati, da živijo Slovani med potovanjem proti boljšim, bogatejšim, predvsem pa varnejšim področjem na ozemlju Obrov. Odvisen je bil od dobre volje in nakan Bajana. Odstopati mu je moral oddelke svoje vojske, kot je ta zahteval. Trudil se je, da bi bilo čim manj Slovanov pod obrskim poveljstvom, toda razpršenost slovanskega prebivalstva po kanatu je bila tista cokla, ki mu je venomer preprečevala sprejemati samostojne odločitve. (str. 164)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Velika bitka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja