Ples : Plesovi v Devinu = i Ples a Duino = the Ples family in Devin

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaTrst, 2015
Založba
Prevod Martina Clerici
John Stubbs
Ključne besede Družina, Zgodovina
Število strani

109

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Življenje in dejavnost hotelirske družine Ples iz Devina od obdobja pred prvo svetovno vojno pa vse do današnjega časa.

Gostinski začetki te evropsko znane hotelirske družine segajo že v leto 1834, ko je Ivan Ples postavil svoj prvi hotel. Družina Ples je s svojo dejavnostjo močno vplivala na razvoj Devina in njegove okolice, saj je spodbujala kulturne in druge dogodke, ki so se največkrat odvijali kar na njihovi posesti z velikim vrtom mogočnih kostanjev. Poleg hotela je bila tu še trgovina in prireditvena dvorana, ki je lahko sprejela dvesto obiskovalcev. Odvijali so se glasbeni in plesni večeri, razne razstave. Pri Plesovih so se zbirali najvidnejši predstavniki slovenskega impresionističnega slikarstva, za to so v svojih prostorih gostili veliko likovnih razstav. Ponosni lastniki hotela Ples so svojo dejavnost oglaševali ne le v italijanščini in nemščini ampak tudi v francoščini. V prvi svetovni vojni je bila devinska posest Plesovih popolnoma uničena in požgana. Leta 1922 je sin Leopold odprl nov hotel, ki je v zadnjih letih pod najemniki deloval še do leta 1994.
V začetku osemdesetih let je hči Tatjana Močivnik posest predala mednarodni šoli v Devinu.Tatjanin sin Mitja Močivnik je zbral družinske dokumente in nam tako ohranil v knjigi zapisan spomin na to znamenito hotelirsko družino. In kot se za tako imenitno družino spodobi, je knjiga napisana v slovenščini, italijanščini in angleščini.

»Hotel je bil v osrednji stavbi, ki jo je leta 1834 zgradil Ivan Ples. V pritličju so bili atrij z orkestrionom, gostišče in kuhinja. Salon s klavirjem je bil v prvem nadstropju. V prvem in drugem nadstropju je bilo še petnajst hotelskih sob. Ob hiši je bila dobro založena trgovina s splošnim blagom, v kateri so kupovali krajani in potniki. Za kočije in konjske vprege je bilo poskrbljeno, saj je bilo na voljo veliko gospodarsko poslopje s hlevom za osemdeset glav živine s prostorom, v katerem so bile shranjene kočije in konjske vprege popotnikov, ki so prenočevali pri Plesovih.« (str 14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ples : Plesovi v Devinu = i Ples a Duino = the Ples family in Devin.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0