V zadnji svetlobi dneva

Žanrdružbeni roman
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaJezero, 2023
Založba
Prevod Maja Ropret
Ključne besede Matere in sinovi, Matere in hčere, Pogrešani otroci, Medosebni odnosi, Spomini, Otroštvo, Družina
Število strani

221

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mesto, imenovano Tolažba

Mary Lawson je kanadska pisateljica, ki smo jo slovenski bralci spoznali kot avtorico Vranjega jezera. Doslej je bila dvakrat nominirana za Bookerjevo nagrado, z romanom V zadnji svetlobi dneva leta 2021. Dogajanje je umeščeno v izmišljeno majhno mesto Solace in resnično slikovitost pokrajine Severnega Ontaria, piše se leto 1972, časovni okvir pa sega tudi v preteklost. Sledimo prepletu treh različnih pripovedi. Clara je osemletna deklica, v skrbeh zaradi sestre Rose, ki je po sporu z materjo pobegnila od doma in se je za njo izgubila vsaka sled. Deklica ure in ure preživlja ob oknu ter čaka na sestrino vrnitev ali njeno skrivno sporočilo. Vznemiri se, ko se v sosednjo hišo gospe Orchard, medtem ko je ta v bolnišnici, naseli tuj moški. Postopoma se razkriva njegova, Liamova zgodba. Za njim je ločitev in prelomnica s prejšnjim življenjem, hišo, ki jo je dobil kot dediščino, hvaležno sprejme kot začasno pristanišče za razmislek in iskanje poti naprej. Elizabeth Orchard se odmika od tesnobne sedanjosti in ljubeče misli posveča pokojnemu možu ter dogodkom izpred tridesetih let, ko je majhen deček nepričakovano zapolnil praznino njene neizpolnjene želje po materinstvu. Gre za izbrušen roman o družinskih in medosebnih odnosih s prepričljivimi opisi čustvenega doživljanja osrednjih literarnih oseb ter z izvrstnim slogom pripovedovanja.

Nehala sem se truditi, da bi izbrisala preteklost, ljubi moj. Zdaj vem, da je to del zgodbe, zgodba pa sem jaz. Če bi jo zatajila, bi zatajila, da sem to, kar sem. (str. 191)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V zadnji svetlobi dneva.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 96
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2