Kratka zgodovina mita

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Ljubica Klančar
Ključne besede miti, Človeštvo, Zgodovina
Število strani

140

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"Spoštljivo, vendar ne ponižno, izčrpno, vendar ne dlakocepsko, in predvsem berljivo" The Economist

Miti so univerzalne brezčasne pripovedi, ki odsevajo življenje in ga hkrati oblikujejo. Opominjajo nas, kaj pomeni biti človek. Ljudje že od nekdaj ustvarjajo mite. Mogoče so si pripovedovali zgodbe o življenju, v katerem uživajo njihovi pokojni. Ljudje so se od vsega začetka razlikovali od drugih živih bitjih po svoji sposobnosti, da oblikujejo predstave, ki so onkraj vsakdanjega doživljanja. Smo bitja, ki iščemo pomen. Karen Armstrong, sklene tako svoje izjemno poučno potovanje v zgodovino mita. Razkriva nam izvor, razvoj in pomen mitov, ki so preživeli vse do današnjih dni. Popelje nas na zgodovinsko potovanje od kamene dobe in mitov lovskih ljudstev vse do velikega zahodnega preporoda zadnjih petih stoletij in znanstvenega razvrednotenja mita.

Življenje v mestih je spremenilo mitologijo. Bogovi so postali oddaljeni. Zato so stari obredi in zgodbe ljudem vse redkeje odpirali vrata v svet bogov, ki se je nekoč zdel tako blizu. Ljudje so bili razočarani nad starim mitološkim pogledom na svet, ki je napajal njihove prednike. Mesta so postajala vse bolj urejena in nadzor vse učinkovitejši, tatovi in roparji vse pogosteje kaznovani, bogovi pa so se zdeli vse bolj lahkomiselni in brezbrižni di trpljenja človeštva. Zazijala je duhovna praznina. V nekateri delih civiliziranega sveta je stara duhovnost izginjala, toda zamenjalo je ni nič novega. Nenazadnje je ta bolezen pripeljala do nove preobrazbe. (str.73)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kratka zgodovina mita.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0