Čarovnica in dež

Žanrdružbeni roman, zgodovinski roman
Narodnostlitovska književnosti
Kraj in leto izidaMaribor, 2014
Založba
Prevod Klemen Pisk
Ključne besede Upanje, Ljubezen, Moški in ženske, Krščanstvo, Erotika
Število strani

306

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Na grmado zaradi ljubezni

Roman Čarovnica in dež je bil ob izidu deležen ostrih kritik. Avtorica je s tematiko, ki jo obravnava, pravzaprav povzročila, verjetno povsem nepričakovano, velik škandal v Litvi, katere družba še ni prenesla široke razgledanosti sodobnih in emancipiranih žensk. Po svoje je sama pristala na “grmadi”, ki jo je podkurila ozkost družbe v razmišljanju o enakopravnosti. A roman je kljub temu ostal dobro prodajan in prevajan daleč naokoli. Je hvalnica iskanju upanja, ljubezni in vere, drzen v erotičnih opisih in poln domišljije. Čarovnica in dež je večna zgodba o iskanju ljubezni. Ne zaljubljenosti, temveč ljubezni, ki s seboj nosi spoštovanje, iskrenost, pronicljivo zaupanje, ki sovpada s tem, da se ljubljeni osebi cenita. Tudi tri junakinje romana so njene večne iskalke. Njihovi življenjski svetovi se raztezajo v čas zgodovinsko različnih družbenih sredin, a grmada ostaja istega pomena. Nanjo jih ženejo drugi, ko jih obsojajo zaradi želje po pripadanju, nežnosti.
Vika je mlada ženska, ki zaradi obupa nad izgubljeno ljubeznijo Pauliusa, duhovnika, poišče pomoč pri psihoanalitičarki. Viktorija Marija, ali krajše V.M., je ženska iz srednjega veka, ki je obsojena čarovništva. Njena ljubezen do Pavla Ptičarja neznosno boli. Marija Magdalena je pravzaprav edina, ki ljubezen do Jezusa doživi v širšem kontekstu, kot življenjsko vodilo nesebičnosti. A tudi ta ljubezen je predstavljena kot tista, ki je ženski nedosegljiva. Potreba vseh treh po razumevanju in sprejetju s strani moških, ob katerih si želijo svoje mesto, je močna. Nerazumljene izgorijo zaradi večne želje po predanosti. Sicer preživijo, a s pohabljeno, bolno in ranjeno dušo. Bodo vse tri junakinje zmogle preseči same sebe, se obrniti v svobodo in ohraniti lastno identiteto?

Glej tudi:

Paulius je moral zvečer maševati. Pospremila sem ga. Ostala sva sama v zakristiji. Ministrantom je rekel, naj zamenjajo sveče poleg oltarja, čeprav so bile še nove. sedela sem v globokem naslonjaču iz rdečega pliša in gledala, kako si z belimi prsti zapenja črne gumbe na sutani. Prišel je k meni. Sklonil se je. Me objel. Vstala sem, nisem hotela, da me ljubkuje v prepovedani obleki. To sem mu tudi povedala, a on se ni menil za to. Sedel je in me gugalna svojih kolenih: odpel mi je obleko in mi poljubljal prsi. Obrazi svetnikov so brezizrazno gledali s slik, potemnelih od časa. Na lepem sem zagledala sledove svoje rdeče šminke na sutani. To je bilo znamenje smrtnega greha.
(str. 102)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čarovnica in dež.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi