Piran: zgodbe in legende

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2022
Založba
Ilustracije Bojan Jurc
Ključne besede Zanimivosti, Piran, Mesta, Legende
Število strani

78

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

2-3 ur

Knjiga je del serije:
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Obmorsko, pristaniško, starodavno mesto Piran že stoletja kljubuje morju in vetrovom. Pisatelj Slavko Pregl in njegova žena Barbara pa sta se počasi in usodno zaljubila vanj ter v zgodbe, ki so povezane z njim. Na pobudo Polone Senčar sta poustvarila sedem najlepših zgodb in legend, ki nas popeljejo v bogato zgodovino mesta ter njegovih prebivalcev. Med drugim tako predstavita začetke mesta, ki naj bi ga poimenovali že stari Grki, zavetnika svetega Jurija in zgodbo o obnovi cerkve, ki mu je posvečena. Ne pozabita niti na najlepšo piransko znamenitost – hišo Benečanko ter zgodbo o zapleteni, véliki in verjetno nesrečni ljubezni, ki je prešla v legendo.
Zares prijeten leposlovni sprehod po starodavnem primorskem mestu, ki ga pospremi spremna beseda Zorka Bajca – piranskega župnika ter prejemnika Steletovega priznanja za zgledno kontinuirano obnovo sakralnih spomenikov v Piranu. Avtorja sta na koncu knjige dodala še seznam muzejev ter ustanov za vse, ki si želijo o tem slovenskem biseru med mesti izvedeti še več.
Branje, ki nam obudi lepe spomine na morje …

Glej tudi:

Čas obrusi še tako oster kamen in ga v tisočletjih spremeni v mivko, ki drsi med prsti spomina. Le morje, sonce in veter ostajajo ves čas nespremenjeni v svojih menjavanjih in nihanjih. Čas je odnesel blišč in slavo Pirana, porušil njegovo varno obzidje, bogastvo solin in zgodbe njegovih prebivalcev, ki so se zatekali v srečno mesto z vseh vetrov.
Obrusil je sijaj njegovih palač in pristanišča, v katerem že dolgo ne pristajajo več veličastne galeje. Toda zgodbe njegovih prebivalcev so zapisane v vetru in spominu, odmevajo v vodnjakih, njihovi koraki so odtisnjeni v tlakovcih in starodavnih zidovih hiš. Piran morda nikoli več ne bo tako sijajno mesto, kot je bil nekoč, vendar njegovi zidovi in prebivalci še vedno ohranjajo stare zgodbe in ustvarjajo nove.
Str. 68-69

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Piran: zgodbe in legende.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 159
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2