Košuta, miš in lišček : zgodbe svetnikov in živali

Žanrkratka zgodba, poučna kratka proza
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaKoper, 2019
Založba
Prevod Špela Pahor
Ilustracije Loretta Serofilli
Ključne besede Legende, Živali, Vrednote, Krščansko življenje, Svetniki zavetniki, Svetniki, krščanske vrednote, ljubezen do živali, Krščanstvo, skrb za živali
Število strani

106

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pravljično resnično

Avtorja Alberto Benevelli in Loretta Serofilli sta želela v tej knjigi ponuditi nekaj zgodb, ki pripovedujejo o izkušnjah prijateljstva in bratstva med svetniki in živalmi. Odločila sta se, da prvoosebne pripovedi zaupata živalim. Živali po njunem mnenju razumejo jezik svetnikov, otroci pa so vedno navdušeni nad zgodbami, v katerih nastopajo živali.
Med zbiranjem podatkov in pisanjem besedila sta opazila, da je veliko zgodb prepletenih z domišljijo, čeprav temeljijo na trdnih in jasnih zgodovinskih odkritjih. Otroci se preko teh zgodb srečajo s svetniki in odkrivajo njihov značaj, ki ga označujejo moč, zvestoba, nežnost, odločnost, iskrenost, nedolžnost in preprostost. Knjiga prinaša šestnajst zgodb, v katerih spoznamo sv. Antona, opata in zaščitnika živali, potrpežljivega sv. Karilefa, ki je dneve in noči v rokah držal svoj klobuk, da je lahko v njem gnezdila osatica, samica liščka, zdravnika za živali sv. Martina iz Porresa, sv. Frančiška Asiškega, ki je tako ljubil stvarstvo, da je želel živeti svobodno kot ptica in je premagal celo hudobnega volka… Podobno je sv. Romedij ukrotil jeznega medveda. Zgodbe pripovedujejo tudi o tem, kako so živali pomagale svetnikom, ko so se znašli v stiski, na primer sv. Serafinu, sv. Egidiju, sv. Roku, sv. Riti. Po zaslugi sv. Farailde je iz ponve skočila že pečena gos, sv. Anton pa je pridigal ribam, ker ga ljudje niso hoteli poslušati. Celo lačna mula je pokleknila pred njim, medtem ko se je njen gospodar izkazal za pravega osla. Srečamo se še s sv. Frančiškom iz Paole, sv. Gerasimom in sv. Janezom Boscom. Avtorja povesta tudi, na kateri dan se spominjamo teh svetnikov in kateri poklici ali stanovi so si jih izbrali za zavetnike, pa ob katerih prilikah se jim lahko priporočamo. Knjiga je nežna, duhovita, življenjska kljub pravljičnosti, v svoji preprostosti so očarljive tudi ilustracije. V začetku je tudi citat papeža Frančiška iz Laudato sii – Okrožnice o skrbi za skupni dom.

Prevod dela: La cerva, il topo, il cardellino. , Ilustr. na notr. str. ov., 1.000 izv.

“Rešen sem! Spet sem na nogah! Ponovno sem močan! Lev! Lev, pripravljen vrniti se v življenje, tako kot vedno. Življenje, tako kot vedno? Ponovno pomislim na svojo ranjeno taco. Ne, mogoče je bolje iti za Gerasimom. Nikoli se ne ve, življenje je narejeno iz bodic!
Hodiva skupaj in prideva do samostana.
To je zelo čuden kraj, toliko miru je. Ljudje in živali živijo v slogi. Nihče ne zasleduje nikogar, nihče ne beži. Nihče ne lovi, nihče ni ulovljen. Nihče ne je drugega. Kaj se je? Vse tisto, kar dobrega pride iz zemlje. Predstavljajte si, da so mi postregli kumare, čičerko in solato. Meni, levu! A najbolj presenetljiva stvar je, da sem jih pojedel. In bile so dobre, všeč so mi bile!
Odkar mi je Gerasim odstranil bodico, sem ponovno rojen.
Tukaj so mi zaupali neko nalogo. Paziti moram na osla, ki vsak dan od reke prinaša v samostan mehove, polne vode.
Nekoč bi ga vsekakor raztrgal, zdaj ga ščitim. Kako sem se spremenil! Osel to ve in postala sva dobra prijatelja.
Toda delo zaščitnika oslov včasih postane dolgočasno.
Danes močno pripeka sonce. Prinaša toploto in zaspanost.
Dvakrat sem na vse pretege zazehal in zadremal v senci.
Zbudim se, priprem oči, jih razprem. Groza! Osel je izginil.
Na tleh so ostale sledi nekega človeka, morda trgovca z živalmi. Tat, malopridnež, podlež, ugrabitelj!
Tečem k menihom, prinesem novico, prosim pomoč za svojega prijatelja.
Ampak zakaj me tako gledajo? Kaj so ti strogi pogledi?” (str. 90)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Košuta, miš in lišček : zgodbe svetnikov in živali.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0