Žanrkriminalni roman, znanstvenofantastični roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Lucija Stupica
Ključne besede Smrt, Katastrofe, Konec sveta, Apokalipsa, Kometi
Število strani

417

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj je pomembno, ko so nam šteti dnevi?

Kaj bi naredili, če bi pri poročilih z vso resnostjo povedali, da se bliža konec sveta? In ne samo to, znan bi bil točen datum in ura konca. Bi bili žalostni, razburjeni, jezni? Bi vam odleglo? Bi želeli uživati dni, ki so vam še ostali, ali bi se vdali v usodo?
Knjiga z naslovom “Konec” se ukvarja s temi vprašanji. Zemlji se približuje ogromen komet, ki so ga znanstveniki odkrili prepozno, da bi se še dalo kaj narediti. Med ljudmi zavlada panika, vsakdanje življenje se konča. Izbruhnejo izgredi, vse več je nasilja, saj ni več posledic, skoraj ni več koga, ki bi preiskoval zločine in preganjal morilce, posiljevalce.
Nekateri pustijo službe in delajo stvari, ki so si jih vedno želeli narediti (ki niso nujno dobre), spet drugi si zatiskajo oči pred resnico in zanikajo obstoj kometa.
Dnevi pa tečejo, dan D se vse bolj približuje. V knjigi spremljamo zgodbo Simona, ki si želi svoje zadnje dni preživeti s svojimi bližnjimi in punco Tildo, ki pa ima drugačne načrte za svoje zadnje dni. Na drugi strani pa spremljamo Lucindo, punco z diagnozo: rak, levkemija. Lucinda piše kratke zapise za “TellUs” portal, pri katerem gre za poskus človeštva, da bi se ohranili podatki o zemlji in človeštvu – za primer, da je v vesolju kdo, ki bi utegnil naleteti na te zapise. Tilda izgine, Simon in Lucinda pa sta odločena, da bosta še pred koncem ugotovila, kaj se ji je zgodilo.
Mats Strandberg (1976) je švedski pisatelj in kolumnist, roman “Konec” pa je bil leta 2020 uvrščen na častno listo IBBY.

Glej tudi:

“Na začetku je bil največji kaos. Brez razloga so izbruhnile nove vojne, medtem ko so se stari spori čez noč končali. Nihče ni več vedel, kako in kaj. Najhujše je bilo v najmanj enakopravnih družbah. Zatirane množice so imele manj za izgubiti. Uprle so se. Zasedle so palače premožnih in plenile luksuzne trgovine.” (str. 21)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Konec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7