Nevromant

Žanrznanstvenofantastični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1997
Založba
Prevod Samo Kuščer
Ključne besede Kibernetika, Računalniki, Umetna inteligenca, Znanstvena fantastika
Število strani

309

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Cyberpunkovska klasika

Case, kiberprostorski kavboj, heker, životari po ulicah futurističnega japonskega mesta. Nekoč uspešen tat podatkov je naredil usodno napako. Okradel je lastne delodajalce, ki so se v povračilo z ruskim vojaškim mikrotoksinom spravili na njegovo živčevje. Njegove kariere in podvigov v kiberprostoru je konec. Upanje za ozdravitev išče v ilegalnih klinikah, a je prefinjenost njegove pohabe za kirurge prevelik zalogaj. Ko ga v hotelski sobi pričaka neznanka Molly in mu v imenu skrivnostnega naročnika ponudi ozdravitev v zameno za njegove hekerske usluge, Case brez obotavljanja privoli. Delodajalec, ki ju je najel, v obema vzbuja sumničavost, zato o njem poizvedujeta v tajnosti. Ko ugotovita, da se v ozadju njunih nalog skriva umetna inteligenca, sta že oba v hudi nevarnosti, da izzivov, ki so pred njima, ne preživita.
Gibsonovega Nevromanta lahko mirno označimo kot temelj kiberpankovske literarne zvrsti. Knjiga je izšla leta 1984, torej dve leti za kultnim kiberpankovskim filmov Iztrebljevalec. Terminologija, ki jo je za knjigo skoval Gibson, pa je postala del splošne uporabe v medijih in popularni kulturi (npr. kibernetski prostor in matrica). Od izida knjige je minilo že skoraj 30 let, kljub temu, pa ima še vedno ogromen vpliv na produkcijo popularnih vsebin, od filmov (Matrica, Johnny Mnemonic, Duh v školjki itd.), videoiger (Cyberpunk 2033, Shadowrun itd.) in ostalih knjig.

“Čakaj malo,” je rekel Case. “Imaš zavest ali ne?” “No, čutim že tako, kakor da jo imam. Vendar gre v resnici le za kup ROM-ov. To je eno tistih, kako bi rekel, filozofskih vprašanj, veš…” Grozljiv smeh je žgečkal Casea vzdolž hrbtenice.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nevromant.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 70
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi