Kenozoik

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2023
Založba
Ključne besede Zdravstveni delavci, Samopomoč, življenjske spremembe, Depresija, groteska, Humor, Medosebni odnosi
Število strani

265

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko se intervencija ponesreči

Večkrat nagrajenemu slovenskemu režiserju, scenaristu in prevajalcu Blažu Kutinu pisanje leposlovnih del ni tuje. Leta 1995 je izdal Deželo belih golobov, potopis s potovanj po Bosni v času vojne, leta 2017 pa še zbirko kratke proze z naslovom Tempirana bomba, ki je bila nominirana za nagrado novo mesto. Ker je tesno povezan s filmsko industrijo, ni nič presenetljivega, da tudi v svojem romanesknem prvencu Kenozoik ne skopari s filmskim slogom in grotesknimi zapleti. Razmerje Lene, medicinske Lene in voznika reševalnega vozila Luke se znajde pred veliko preizkušnjo. Lenini najbližji ugotavljajo, da je vse bolj potrta, odsotna in otožna. Rešitev jim ponudi priročnik za samopomoč Radical Realization psihologa Jamesa S. Woodwortha. Lena bo začela bolj ceniti to, kar ima, če bo naenkrat vse izgubila. Na Lenin rojstni dan ji pripravijo pravi pekel. Šef jo odpusti, kot prostovoljka v centru za begunce postane odveč, Luka pa jo zapusti. Zaradi stresa Lena kljub domnevni neplodnosti doživi splav, a že po nekaj dneh je kot prerojena. Srečna in vedra Lena ni takšna kot so pričakovali. Kmalu začne Luka sumiti, da njegova partnerka s subtilnimi potezami vsem vpletenim greni življenje. Kenozoik postreže s celo paleto domišljenih humornih pripetljajev, ki jih Lena zakuha bližnjim, predvsem pa Luki. Nič manj domiselni niso stranski liki, ki jih Lena razgali v trenutkih šibkosti. Kmalu na sceno stopi še Columbovski preiskovalec, ki sumi, da je družina povezana s smrtjo begunca. Roman bo zagotovo izpolnil pričakovanja tistih, ki si želijo duhovite zgodbe s podtoni ironije in groteske. Gre za knjigo, ki zahteva poglobljeno branje in vedno znova lahko odkrivamo drobne namige in opazke, ki nam dajo misliti. Zahtevno, bizarno branje, ki vprašanja postavlja, a nanje ne ponudi enoznačnega odgovora. Tega mora med vrsticami poiskati bralec sam.

»Življenje je zanimivejše od izmišljotin, naj bodo še tako umetniške. Življenje ne ponuja odgovorov, meteoriti padejo nepričakovano. Tatovi kradejo, morilci morijo in večine nikoli ne primejo. Zakaj si nismo zmožni priznati, da nimamo pojma? Ne vemo, od kod smo, ne kaj počnemo tu, ne kam smo namenjeni. Morda s tem ni nič narobe. Tako malo bi bilo potrebno, da bi se počutili bolje. Življenje bi takoj postalo neprimerno lažje, četudi bolj brezsmiselno. Morda je smisel prav v brezsmislu. Lahko bi končno sprejeli sebe in drug drugega, take kot smo. Ona njega in on njo.« (str. 244)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kenozoik.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 141
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2