Božanski imperator peščenega planeta

Žanrznanstvenofantastični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Matjaž Juričak
Ključne besede Vojska, Prihodnost, Filozofija življenja, Zarote, Planeti, Odnosi med spoloma, Človekovo okolje, Fantastični svetovi, Preobrazba, Vladarji, Znanstvena fantastika, Tehnološki razvoj, Ekosistemi, Fantazijska bitja, Filozofija znanosti
Število strani

387

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Zlata steza je še vedno odprta." (str. 316)

V četrtem delu serije o Peščenem planetu spremljamo zgodbo imperatorja Leta II., sina vladarja Paula Muad’diba iz rodbine Atreides in Chani, njegove zunajzakonske partnerice fremenskega porekla. Leto II. je po neverjetnih 3.500 letih še vedno na čelu celotnega znanega vesolja, s svojo domnevno nesmrtnostjo pa si je pridobil status božanstva. Na začetku vsakega poglavja so tokrat predstavljeni odlomki iz njegovih ukradenih dnevnikov, v njih pa razodeva svojo filozofijo in napotke, ki jih želi predati človeštvu. Slutimo, da je namerno dopustil, da so mu bili ukradeni. Ko so po spremembi ekosistema, iz puščavskega v bogato rodovitno okolje, peščeni črvi izumrli, je na voljo le omejena zaloga melanže. Od nje je odvisno prebivalstvo, z njo pa po svoji volji upravlja Leto II. S svojo preobrazbo v novega Šaj Huluda bi lahko sam ustvarjal velike količine začimbe. S pomočjo peščenih postrvi se je uspel preobraziti do njegove predstopnje, postane torej hibridno bitje med človekom in črvom. V svoji viziji prihodnosti je namreč predvidel pogubo človeštva, ki kljub neverjetnim dosežkom stagnira, zato mora to nujno preprečiti. V času tako imenovanega Letovega miru poskuša z nepopustljivo surovostjo in diktaturo preložiti usodne dogodke na kasnejši čas, hkrati pa ustvarja tiranijo. A s svojim nerazumnim delovanjem želi človeštvo le vzpodbuditi, da bi premagalo nepremagljivega in se razvilo na naslednjo stopnjo. Kot smo navajeni iz Herbertovih del, je tudi v tem polno filozofskih misli
ter idej o možnih poteh, ki bi jih v prihodnosti lahko ubrala znanost. Daljna prihodnost z aluzijami na naše dogodke iz pretekle zgodovine se skozi mnoge vzporedne zgodbe, ki zahtevajo poglobljeno branje, mojstrsko izpelje.

Glej tudi:

“»Ušla sem jim«. Zapečaten omot je vrnila v torbo in si jo spet poveznila na hrbet. »Prebila sem se mimo tvojih branikov, Leto«. Siona je takrat pomislila na skrivnostna zvezka. Prepričana je bila, da je v teh šifriranih vrsticah nekaj, kar ji bo ponudilo priložnost za maščevanje. »Uničila te bom, Leto!« Ne uničili te bomo. Siona pač ni bila takšna. Za to bo poskrbela kar sama. Obrnila se je in napotila proti sadovnjakom, čim dlje od pokošenega obrežja. Med hojo si je ponavljala prisego in jo po stari fremenski navadi zaključila tako, da je dodala svoje polno ime: »Siona ibn Fuad al Sejefa Atreides je ta, ki te kolne, Leto. Za vse boš plačal!«” (str. 14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Božanski imperator peščenega planeta.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi