Onečejevalec

Žanrdružbeni roman, filozofski roman, kriminalni roman, psihološki roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2024
Založba
Spremna beseda Silvija Žnidar
Ključne besede 21. stoletje, Samomorilnost, Agresivnost, Nasilje, Strah
Število strani

154

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Filozofski esej in skrivnostna kriminalka, ki predstavita obstoj kaotičnega zla

“Kdo je Theodor Baumann?” je vprašanje, ki spremlja enigmatično zgodbo Onečejevalca, novega romana Kazimirja Kolarja. Roman predstavi nenavadne dogodke, ki pretresajo Ljubljano in bližnjo okolico; na javnih površinah se pojavljajo velike luže urina, nekdo spomenike premaže s fekalijami, javni prostori kot so knjižnice in trgovine postanejo tarče nesramnega vandalizma, povrhu tega pa v eni od stolpnic začnejo umirati mlade ženske. Glavna junakinja romana je novinarka, ki začne preiskovati ozadja čudaških dogodkov in vedno naleti na isto ime; Theodor Baumann, ki s svojo hladno prisotnostjo, nenavadnim premikanjem ter čudaško obliko telesa pri vsakomur, ki ga sreča, zbuja strah.

Onečejevalec je odbita kombinacija filozofskega eseja in skrivnostne kriminalke, ki tako kot dogodki v romanu pri bralcu zbujajo občutke nelagodja in strahu pred prvinskim zlom; groteskni prizori, nasilje in pogosto nepojasnjena agresija predstavljajo rdečo nit Kolarjeve knjige.

Ulegel sem se na školjko in začel divje brcati v vrata. Vseeno mi je bilo. Bil sem besen na samega sebe. Pljuval sem slino. Ampak prekleta vrata se niso hotela odpreti. Naenkrat me je v gležnju tako zaskelelo, da sem skoraj izgubil zavest. Zlomiti sem si moral kost na podplatu ali pa sem si zlomil gleženj. Glasno sem začel jokati. Jokal sem kot dež. Cel sem bil zabuhel, postal sem hudo žejen, a še kar sem jokal. Potem sem razmišljal, kaj bo pisalo v časopisu: SLAVNI FILOZOF, KI JE ZASLOVEL S TEORIJO STRANIŠČNIH ŠKOLJK, UMRL NA WC-JU. Ali pa: CELO ŽIVLJENJE ZAGOVARJAL DRUŽBENO ALIENACIJO, ZDAJ UMRL SAM NA STRANIŠČU.

(str. 67)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Onečejevalec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 163
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja