Budimpešta noir

Žanrdružbenokritični roman, kriminalni roman
Narodnostmadžarska književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2018
Založba
Prevod Prevod Peter Koša
Ključne besede Umori, Raziskovanje, Korupcija, Prostitutke, Judovstvo, Novinarji
Število strani

248

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Umor v Budimpešti

Pripoved se dogaja jeseni leta 1936 v Budimpešti na Madžarskem, v temačnem obdobju pred drugo svetovno vojno. Državna politična elita se vse bolj povezuje z Nemčijo in nacisti, srednji sloj še ne občuti pomanjkanja, v množici revnih pa se bohoti nasilje tolp ter prostitucija. Glavni junak, preiskovalni novinar Zsigmond Gordon se odloči samoiniciativno raziskati skrivnostni umor elitne židovske prostitutke, saj skuša policija primer pomesti pod preprogo. Gordonovo poizvedovanje pomeni nevarnost tako zanj kot njegove najbližje, saj je dregnil v osir politične korupcije vodilnih premožnežev. Napeto branje, ki poleg osupljivega razpleta ponuja tudi vpogled v tedanje družbene razmere ter opise Budimpešte, njenih ulic, lokalov ter znamenitosti v soju preteklosti.

Gordon je še nekaj sekund opazoval lice dekleta, njene zelene oči, brezkrvno lice, rahlo valovite črne kodre. Sploh mu ni bilo težko priklicati v spomin trmastega, žalostnega nasmeška, ki ga je videl na obeh fotografijah. (str. 20)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Budimpešta noir.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 50
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi