Orel devete legije

Žanrmladinski roman, pustolovski roman, zgodovinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Ljubica Karim Rodošek
Ključne besede Britanci, Medkulturnost, Pustolovščine, rimljani, Rimski imperij
Število strani

208

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Izgubljen orel – izgubljena čast; izgubljena čast - vse izgubljeno.

Okoli leta 117 je deveta rimska legija, IX. legija Hispana, za vedno izginila v meglah severa rimske Britanije. Leta 1866 so v angleški vasi Silchester, nekdanjem rimskem mestu Calleva Atrebatum, med izkopavanjem našli rimskega orla brez kril. Na temeljih teh dveh nerešenih skrivnosti je avtorica Rosemary Sutcliff zgradila čudovito zgodbo, v kateri bivši legionar Mark Flavij Akvila in do nedavno zasužnjen Brigant Esca Mac Cunoval prečkata Hadrijanov zid v iskanju izgubljenega orla legije, s katero vred je pred dvanajstimi leti izginil Markov oče.

Napeta pustolovščina, ki si vzame čas za počasen začetek, nam prikaže življenje v rimski Britaniji, razlike med tistimi, ki so Rim že sprejeli za svojega in tistimi, ki še vedno hrepenijo po svobodi, in kako lahko posamezniki iz različnih, med seboj sovražnih kultur, kljub vsem preprekam najdejo prijateljstvo, ljubezen in srečno skupno življenje.

Esca je dobro izbral svoj simbol, je pomislil. Med urejenimi vzorci na njegovi nožnici bodala in neurejenimi, pa kljub temu mogočnimi in lepimi vzorci na ščitku je ležala vsa oddaljenost, ki je lahko ležala med dvema svetovoma. A med posameznimi ljudmi, ljudmi, kot so bili Esca, Mark in Cottia, se je ta razdalja zmanjšala, da so lahko segli drug k drugemu in ta oddaljenost ni bila več pomembna. (str. 68)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Orel devete legije.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 77
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0