Nulta številka

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Vasja Bratina
Ključne besede Novinarstvo, Uredniki, Zarote
Število strani

175

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zadnji roman velikega italijanskega pisatelja

Kratki roman je poslednji izdani roman leta 2016 preminulega italijanskega pisatelja, filozofa in semiotika, ki si je svetovno slavo pridobil z zgodovinskim romanom Ime rože, utrdil pa z romanoma Baudolino in Foucaultovo nihalo. V Nulti številki neuspešni italijanski novinar in pisatelj Colonna, ki je že stopil v svoja petdeseta leta, izpisuje spomine na nenavadne dogodke, ki so se odvili leta 1992. Takrat ga je k sodelovanju povabil Simei, da zanj kot “ghost writer”, pisatelj v senci, napiše knjigo – spomine novinarja. Hkrati naj bi mu pomagal izdajati nekakšen “nov, zares resnicoljuben” časopis z naslovom Jutri, ki sicer ne bo nikoli izdan, a za katerega že ima izbrano uredništvo. Ta časopis naj bi pomagal vstopiti v visoke kroge financ in bank njegovemu financerju, komturju Vimercatu – pa čeprav predvsem s tem, da bo zamisel izdajanja tega časopisa opustil. Colonna se tako zaplete v novinarski vsakdan izdelovanja tračarskih novic in umetnega izdelovanja senzacij, hkrati pa bralci izvemo marsikaj (seveda tudi iz kategorije teorij zarote) o italijanski polpretekli zgodovini.

Glej tudi:

“Govoriti je treba v jeziku bralcev, ne pa v jeziku intelektualcev, ki navadnemu načrtu potovanja pravijo itinerar. Po drugi strani je naš založnik nekoč izjavil, da so gledalci njegovih televizijskih programov miselno stari v povprečju dvanajst let. Naši bralci pa niso, vendar jim je vedno dobro pripisati starost – naši naj bi bili stari več kot petdeset let, bili dobri in pošteni državljani, ki zagovarjajo zakon in red, hlepijo pa po dobrih čenčah in razkritjih raznih nečednosti. Izhajali bomo iz domneve, da niso strastni bralci, pravzaprav večina nima doma niti ene same knjige, a po potrebi se pogovarjajo o slavnem romanu, ki se prodaja v milijonskih nakladah po vsem svetu.” (str. 26)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nulta številka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 13

Morda vam bo všeč tudi