Nočni cvet

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaTrst, 2007
Založba
Ključne besede Spomini, Lojze Spacal
Število strani

162

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Spomini na očeta Lojzeta Spacala

Avtor, sin slikarja Lojzeta Spacala, je v uvodu zapisal, da je tudi umetnik človek, mož in oče in prav o tem nam spregovori v tej knjigi. Želi nam predstaviti očetovo življenje kot ga je videl kot sin, očetova zanimanja, strasti pa tudi bolečino. Spomine sta obujala v očetovi visoki starosti na obveznih nedeljskih sprehodih, zapisom pa je avtor dodal še svoje in družinske spomine.
Življenje Lojzeta Spacala (1907 -2000) je prepleteno s skoraj celim stoletjem zgodovine Trsta in Krasa. Mladost je bila zaznamovana s smrtjo očeta v prvi vojni, nato pa s fašizmom, ki je z zapori in konfinacijo za vedno zaznamoval očeta Lojzeta Spacala. Prav v izgnanstvu v Basilicati se je odločil: slikar bom.
Sin Borut skozi družinske spomine oriše očetov lik, ob tem pa nam opiše tudi nastajanje najznamenitejših umetnikovih del. Zdi se, da družina umetnika živi v eni drugi dimenziji, pravzaprav umetnik živi v drugi dimenziji, drugi družinski člani pa morajo spretno krmariti med njegovim in realnim svetom. Knjiga je obogatena z družinskimi fotografijami in grafikami Lojzeta Spacala.

Sunek vetra je tedaj razparal oblake in nekaj sončnih žarkov je obsijalo vas, Trstelj in Fajti hrib. In glej ga, prevaran od svetlobe se je na kup kamenja povzpel petelin in veselo zakikirikal.
Atek, ta podoba, nekakšno sporočilo o novem življenju, ki se poraja iz ruševin, se ti je trajno vtisnila v spomin in ti je služila za inspiracijo nekaterih tvojih lepših grafik. (str. 17)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nočni cvet.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0