Nik odide

Žanrmladinski roman, problemski roman
Narodnostavstrijska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2022
Založba
Prevod Neža Božič
Ključne besede Fantje, Mladostniki, Psihične travme, Medvrstniško nasilje
Število strani

127

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Če gledaš stran, najbrž ne boli!

Nika imajo od nekdaj vsi na piki. Je majhen, občutljiv, tih, neprilagodljiv…Ampak zna pa vse kar še dodatno pripomore k temu, da ga ne marajo in ne sprejemajo ga medse. Tudi Sara, njegova soseda in sošolka se ga sramuje. Že na samem začetku romana, na policijskem zaslišanju pripoveduje o Niku, ker ga pozna že dolgo časa. V razredu je vzpostavljena hierarhija in glavni so strašni štirje: Zec, Erazem, Fadi in Mila. Učitelji so jih poimenovali grozni kvartet, to pomeni, da se ni dobro zapletati z njimi. Še dobro, da imajo Nika, nad katerim se vedno znašajo. Nekega dne učitelj prosi Nika, da naj Mili pomaga pri matematiki. Mila med učenjem spremeni svoj odnos do trpinčenega sošolca, kar sproži plaz nepredvidenih dogodkov. Pa tudi sicer je Mila drugačna – svojo strast do vrtnarjenja skriva pred drugimi. Vse se zaplete, ko se Nik v nekem trenutku le postavi zase. Vsi drugi mu obračajo hrbet – ravnatelj, učitelji, nihče ne ukrepa, zaradi lastnih bojazni. In takšnih trpinčenih Nikov je v resničnem življenju še veliko, pa tudi tistih, ki si pred nasiljem zatiskajo oči.

Stresel je z glavo, se zazrl v svoje nohte in pomislil, kako je bil pred nekaj tedni ponosen na svojo spontano idejo. Na tisto bedno spontano idejo , da Milo in Nika poveže z učenjem. Bil je prepričan, da bo tako ubil dve muhi na mah. Po eni strani bo Mila dobila pozitivno oceno, po drugi bo kot članica razvpite druščine poskrbela, da ta neha trpinčiti Nika. Toda načrt se je povsem izjalovil. Pavliču je nekaj trenutkov šlo na jok. (str. 89)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nik odide.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi