Nič ni nemogoče

Žanravtobiografski roman, pustolovski roman, spomini
Narodnostkatalonska književnost
Kraj in leto izidaCelje ; Ljubljana, 2020
Založba
Prevod Veronika Rot
Ključne besede Alpinistične odprave, Alpinizem, Gore, Samospoznavanje
Število strani

247

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Kilian Jornet v svoji briljantni športni karieri potiska svoje telo do meja, kjer se zdi, da zanj ni nemogočih poti. Izpostavil se je velikim tveganjem in z navidezno preprostostjo postavil rekorde, ki so osupnili svet. V rekordnem času je prišel na nekatere najvišje oziroma najbolj prepoznavne vrhove celin in njegovi uspehi so mu prinesli tudi naziv pustolovca leta 2014 po izboru revije National Geographic. A pri njemu ni nič rezultat naključja. Že od otroštva trenira telo in um ter raziskuje meje človeške vzdržljivosti. V maju 2017 se je sam v 26 urah brez vsakršnih pripomočkov povzpel na Everest. Le pet dni pozneje je svoj podvig ponovil in vrh najvišje gore sveta dosegel še devet ur hitreje, v zgolj 17 urah. V knjigi nam odstira najbolj intimen del elitnega športnika: svoje globoke strahove. Spodbuja nas, da uresničimo svoje sanje, tečemo s strastjo in svobodo in predvsem uživamo v gorah. Kilian je nekdo, ki je svoje sanje že uresničil, a jih želi še naprej živeti.

Spadam med tiste, ki menimo, da imamo eno samo življenje in da ga je treba izkoristiti do zadnje sekunde. Prav zato se ne bi bil pripravljen odreči nobeni od teh dejavnosti le zato, da bi si vzel čas za priprave, da bi katero od njih lahko opravil hitreje. Verjetno me je ta nepotrpežljivost potisnila na pot samouka. Običajno, ko sem si zaželel početi neko akvtivnost, nisem bil pripravljen čakati, da bo kateri od mojih prijateljev imel čas, obenem pa mi tudi ni bilo do tega, da bi razširil seznam svojih znancev. Rešitev je torej bila, da grem sam in se učim iz napačnih in pravilnih odločotev. Tako sem preplezal svoje prve smeri v ledu ali skali in tudi opravil večino svojih vzponov. Ta pot je počasnejša, kot če greš po njej v družbi prijateljev ali mentorjev, kajti pri nekaterih izzivih moraš zelo jasno vedeti, kakšna so tveganja, in ne smeš dvomiti o svojih sposobnostih.
(str. 73-74)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nič ni nemogoče.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 53
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja