Ognjena noč

Žanravtobiografski roman, potopis, spomini
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Ključne besede Duhovnost, Samospoznavanje, Spremembe, Hoja, Puščave, Življenjska modrost
Število strani

131

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Iz puščave nikoli ne prideš nespremenjen

Francoskega filozofa Erica Emmanuela Schmitta je prijatelj Gérard povabil na odpravo po sledeh velikega francoskega meniha in spreobrnjenca Charlesa de Foucaulda. Deset dni v saharski puščavi na skrajnem jugu Alžirije je v devetindvajsetletnemu Ericu pustilo globoke sledi. Odprava je štela deseterico udeležencev z dvema vodnikoma. Eden izmed njiju je bil domačin, Tuareg Abajgur, ki ni znal nobenega drugega jezika, kot jezik puščave, ki je v prostranosti peska edini potreben za preživetje. Med spustom z vrha Tahata, najvišje gore Alžirije, se je Eric lahkomiselno oddaljil od skupine in galopiral navzdol, prepričan, da pozna pot. Ure in ure je hitel dol, do vznožja, kjer je spoznal, da je sestopil po napačni strani. Neprimerno oblečen, brez hrane in z nekaj požirki vode je ostal sam. Noč in mraz sta se neusmiljeno pričela spuščati nad puščavo. Ena sama noč je trajala večnost. Rek, da iz puščave nikoli ne prideš nespremenjen, je še kako občutil na lastni koži.

Glej tudi:

Odpotovati ne pomeni iskati, ampak zapustiti vse, bližnjike, sosede, navade, želje, mnenje, samega sebe. Odpotujemo zato, da se prepustimo neznanemu, nevpadljivemu, da se odpremo neskončnim možnostim, nemara celo nemogočemu. odpotovati pomeni izgubiti vse oporne točke, odpovedati se gospodovanju, odreči se utvari, da kaj vemo, poiskati v sebi gostoljubnost, ki pomaga na svetlo izjemnemu in nepričakovanemu. Pravi popotnik pravzaprav nima ne prtljage ne cilja.
(str. 115)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ognjena noč.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4