Nedokončano iskanje: roman

Žanrdomačijski roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaPekel, 2019
Založba
Ključne besede Ljubezen, Družinski odnosi, Kmečko življenje, Običaji, Nezakonski otroci, Tujina
Število strani

126

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Življenje je dejansko eno samo nedokončano iskanje"

Kmečka družina v Prekmurju, najverjetneje v šestdesetih letih preteklega stoletja. Bralec lahko kaj hitro prepozna “Pepelkino” zgodbo. Dobrosrčno dekle, za katerega pa celo starši domnevajo, da je bilo rojeno v grehu, je kamen spotike v domači hiši. Nihče ji ne privošči lepe besede. Le garati mora in prenašati zaničevanje. Njen edini zaupnik je materin brat, ki jo nazadnje s poštenimi nameni “spelje” iz hiše na Dunaj, kjer bi si lahko začela služiti lastni denar. V tujini najde sorodno dušo in za hip se zdi, da se bo vse uredilo. Dokler “klic” od doma njene usode spet ne obrne na glavo… Preprosta življenjska zgodba, ki je avtorico navdihnila ob sodelovanju s soboškim društvom upokojencev. Ni njena prva, Irena Šrajner že nekaj let zapisuje izpovedi, ki jih pripovedujejo razni ljudje. Bolj kot usoda same junakinje, ta je upodobljena več ali manj črno-belo, bodo bralca najbrž pritegnili opisi kmečkih običajev. Že skorajda pozabljena ročna opravila na polju ali osrednji dogodek, ženitev. Se pa lahko vsi strinjamo, da je bila “moralna drža” nekdaj veliko bolj spoštovan pojem, četudi se je pogosto iz takšnih ali drugačnih osebnih koristi rada sprevrgla v svoje nasprotje.

Glej tudi:

Sama se je preoblekla in odhitela v kuhinjo. Dišalo je po sveže pečenem drobnem pecivu. To je bilo darvanjsko pecivo, ki so ga gospodinje pekle že dva do tri tedne pred poroko. To pecivo se je dajalo v košare, ki so jih prinašale sosede, sorodnice in botre. Košare so vsebovale nujne gospodinjske darove, kot jajčka, moko, orehe, mak, rdeče vino, sladkor, kakšno kokoško, vanilin sladkor, pecilni prašek, med, domačo marmelado, suho sadje, drobtine in še sto drugih dobrot. V kuhinji so kraljevale štiri sosede, ki jih je mama poprosila za pomoč. Druga čez drugo so hitele govoriti in pojasnjevati svoje zamisli.

Str. 53

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nedokončano iskanje: roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi