Onkraj mavrice : [roman]

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Družinski odnosi, Družinske skrivnosti, Staranje, Domovi za starostnike
Število strani

287

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Preteklosti se ne da spremeniti, lahko pa jo s starostjo oplemenitiš.

Tanja Mlakar se v svojih delih delih posveča medsebojnim odnosom in družini. V zadnjih dveh delih pa spregovori predvsem o tretjem življenjskem obdobju, pešanju moči, bolezni, osamljenosti, odvečnosti, o domovih za ostarele, kjer starostniki včasih ostanejo pozabljeni od vseh. Si na stara leta res sam in vsem odveč? Morda pa lahko izbereš drugačno pot, se povežeš s tistimi, ki te obkrožajo, jih sprejmeš in se soočiš tudi s svojo preteklostjo, ki se je ne da spremeniti.
Nuša in Martin imata za seboj težko zgodbo. Dolga leta sta živela skupaj v zakonu, rodila se jima je hči Zdenka. Skrivnosti in očitki kot črna senca obdajajo njun zakon in se počasi zajedajo v vse pore njunega življenja. Martin se umakne v kočo sredi gozda in prekine vse stike z družino. Mine dvajset samotnih let, Martin zaradi infarkta pristane v bolnišnici. Po dolgem času se spet srečata s hčerko in stketa zrahljane vezi. Martin in Nuša živita v istem domu za ostarele, ne vesta drug za drugega in tudi hči Zdenka in vnuk David pazita, da tega ne omenita. Kako dolgo bosta še lahko ohranjala to skrivnost? Niti ne dolgo, srečanje je neizbežno, preteklosti se ne da spremeniti, lahko pa sprejmeš, kar ti življenje ponudi. Ali se zgodovina ponavlja? Tudi David se sooča s trpko bolečino, ki ga je povsem spremenila in ohromila. Življenjska zgodba odpira aktualne teme našega vsakdana.

Ko je bil mlad, o starosti ali bolezni ni razmišljal. Tudi takrat, ko je v bolnišnici obiskoval očeta in tam videl še druge bolnike, večina je ležala na posteljah in otopelo gledala predse, nikoli ni pomislil, da se to lahko zgodi tudi njemu. Zdaj ga je to doletelo. (str. 56)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Onkraj mavrice : [roman].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi