Imena, ki so jih pustile za seboj

Žanrkratka zgodba
Narodnostmalteška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Breda Biščak
Ključne besede Ženske, Vsakdanje življenje, Družbene razmere, Malta
Število strani

111

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Temne skrivnosti ženskih duš

Malta je dežela naravnih lepot in kulturnih znamenitosti, pravi mali turistični raj. Šele v drugi polovici dvajsetega stoletja je država razglasila neodvisnost, prej je bila del britanskega imperija. Clare Azzopardi, pisateljica, dramatičarka, profesorica malteščine, spada v generacijo, rojeno po l. 1964, ki se je počasi osvobajala katoliško patriarhalnih spon, ženske so se pričele uveljavljati na vseh področjih, tudi v književnosti. Tako ni naključno, da so ženske različnih družbenih slojev in poklicev osrednje junakinje pričujočih osmih kratkih zgodb. V nasprotju z idilo pokrajine notranji svet ženskih likov ni sončen in vesel, pač pa teman in zapleten. Različne pripovedovalke preko svojih usod odstirajo malteško družbeno stvarnost ter hkrati izpovedujejo svojevrstno melanholijo duše, morda dediščino represivnih dogem preteklosti. Avtorica je prejela za zbirki kratkih zgodb Zelena linija ter Imena, ki so jih pustila za seboj malteško nacionalno literarno nagrado.

Naslednjega dne sem se med odmorom prepričala, da me Paula Dawn ne gleda, in ji ključek nastavila na mizo. In vse se je odvilo točno tako, kot sem si zamislila. Medtem ko sem se igrala, je Paula prinesla dnevnik na mojo mizo. Na njej se je zasvetlikal rdeči ključek in premagala jo je radovednost. Z njo je bila njena najboljša prijateljica in moja najhujša sovražnica Sara in tudi njo so zasrbeli prsti. Z dnevnikom in ključkom sta se zaklenili na stranišče. Po odmoru sem dnevnik našla na mizi, tako kot sem pričakovala. Ne pa tudi ključka. Paula in Jamie se nista nikoli pobotala ( str. 12)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Imena, ki so jih pustile za seboj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 2