Na stara leta sem vzljubil svojo mamo

4,6
(12)
Žanravtobiografski roman, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Ključne besede Gledališka režija, Spomini sodobnikov, Slovenski umetniki
Število strani

285

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Vse, kar je treba vedeti o Dušanu Jovanoviću

Dušan Jovanović, slovenski dramatik in gledališki režiser, tudi esejist in kolumnist, za svoje uprizoritve prejemnik številnih nagrad, se v pričujoči spominski pripovedi predstavi kot imeniten pripovedovalec in opazovalec. Avtor portrete sodobnikov, s katerimi je sodeloval ali prijateljeval, spretno prepleta z avtobiografskimi epizodami svojega otroštva, mladosti, zrelih let, še vedno ustvarjalne starosti. Jovanović pripoveduje kratko in jedrnato, brutalno iskreno, šokira, gane, preseneča, ničesar ne olepšuje. Knjiga je zanimiv dokument nekega časa, ki izginja, umetnikov, ki so svoja življenja razdali do zadnjega vlakna, katerim je bivša Jugoslavija pomenila pretok idej, ustvarjalnih energij, srečevanj ter boemskega hedonizma do roba in čez. Mozaik spominov, kjer pisatelj ne prizanaša ne sebi in ne drugim.

Vztrajno sem skušal uveljaviti svojo vodilno vlogo, a sem počasi vendarle spoznal, da to ne bo šlo. Spoznal sem, da je Milena hudičevo močna, mnogo premočna zame. Lahko bi ji rekel adijo, draga, izberi si drugega, ki ga boš zajebavala. Ampak tega nisem mogel. Cigarete sem pustil, Milene pa nisem mogel. Padel sem v čisti matriarhat. Ona je nosila hlače, jaz sem bil podizvajalec storitev. Navzven se to ni poznalo, ona je na svoj mehki, nevsiljivi način dosegla vse, kar je hotela. (str. 276-277)

Citati

(1)

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 12
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7