Odvetnica in pisateljica Ljuba Prenner : pogumna, da je bila drugačna

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2000
Založba
Ključne besede Spomini, Raziskovanje, Spomini sodobnikov, Odvetniki, Pisateljice, Rokopisi
Število strani

217

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Vesela, šegava, srčna, poštena in udarna

Ljuba Prenner (1906–1977) je po maturi leta 1930 študirala pravo na ljubljanski univerzi. Leta 1941 se je vključila v Osvobodilno fronto. Kot pravnica je za številne Slovence dosegla odpust iz okupatorjevega zapora ali konfinacije. Komunisti so jo leta 1947 izbrisali iz članstva Društva slovenskih književnikov, ostro napadli njeno odvetniško delo, ji odvzeli advokaturo, večkrat aretirali in tudi zaprli. Poslali so jo celo na prisilno delo v taborišče za ženske. A tudi v nemogočih razmerah taborišča je ohranila vedrino in humor. Tako je sebi in sojetnicam pomagala preživljati hude čase. Poznamo jo tudi zaradi njenega literarnega ustvarjanja. Napisala je enega prvih slovenskih kriminalnih romanov. Bila je ena najbolj markantnih in nenavadnih osebnosti svojega časa, razgledana svetovljanka, simpatična, dobra duša, ki je vsakomur pomagala, pravična, a tudi srborita, ostra, vzkipljiva in neposredna. Avtorjem je uspelo na zanimiv in celovit način povezati raznovrstno gradivo (pisno, spominsko in pričevanjsko) in tako celovito prikazati njeno osebnost in življenje.


O avtorjih: str. 5. , Bibliografija: str. 205-209. , Povzetek ; Zusammenfassung. , Kazalo.

Kot kaže že omenjeno pismo Prennerjeve Lidiji Šentjurc, jo je poleg metod motila tudi ideologija Komunistične partije. Revolucionarna ideologija, ki se ne ozira na posameznika in se ne meni za sredstva, kjer cilj posvečuje sredstvo, nikakor ni bila sprejemljiva za močno osebnost, ki se kljub težavni življenjski poti ni bila pripravljena podrejati volji drugih ali partijski disciplini, ki zatira svobodo mišljenja. (str. 43)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Odvetnica in pisateljica Ljuba Prenner : pogumna, da je bila drugačna.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4