Modrost starih psov: od pasjih starčkov se lahko naučimo, kaj je res pomembno v življenju in kako nanj gledati bolj sproščeno

Žanrdružbeni roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Petra Piber
Ključne besede Etologija, Odnos do živali, Psi, Staranje, Življenjska modrost
Število strani

320

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Po svetovni uspešnici Modrost volkov med slovenske bralce prihaja nova knjiga nemške avtorice in novinarke Elli H. Radinger. Več kot četrt stoletja se že ukvarja z opazovanjem volkov v znamenitem ameriškem narodnem parku Yellowstone, kjer je organizirala oglede volkov in v parku delala kot vodička za nemške turiste. Napisala je več knjig o volkovih in o njih pripravila številna predavanja ter seminarje.
Poleti 2005 ji je, samo nekaj mesecev po smrti psičke Lady, prijateljica in izkušena pasja inštruktorica Corina v naročje položila majhno, svetlo, živahno kepico – mladičko mešanko z labradorcem. S tem se je Ellin svet zmanjšal in hkrati neskončno razširil. Središče njenega sveta je postala mala psička Shira.
Knjiga je dnevnik in pregled njunega skupnega življenja, s katerim si je Elli želela ovekovečiti vsak trenutek, ki sta ga preživeli. Popelje nas od skupnih začetkov do časa, ko postane njena Shira s štirinajstimi leti pasja starka.
Na nek način je to zgodba nas vseh. Življenje s starim psom nas uči, kako se moramo prilagajati spremembam, kako sprejeti staranje in vse, kar pride z njim ter na koncu sprejeti neizogibno.
Stari psi nas učijo, da ne obžalujemo preteklosti, da skrbimo za bližnje, sprejmemo tisto, česar ne moremo spremeniti in da moramo odpuščati, dokler smo živi. Predvsem pa nam pomagajo odkrivati, kaj je v življenju tisto, kar zares šteje.

Glej tudi:

»Stari psi nas učijo, da življenje ni težava, ki jo je treba rešiti, temveč božja skrivnost, ki jo velja raziskati. Kažejo nam, da niso samo oni naši psi, temveč da smo mi njihovi ljudje. Potrebujejo nas, a v resnici mi njih potrebujemo še bolj. Veselje do življenja. Radost. Čim bolj se bližamo se približujemo koncu, tem močneje bi se morali veseliti. To je modrost, ki nam jo posredujejo naši stari psi.

Kakšno darilo je kljub vsemu življenje. Vse se zgodi točno tako, kot se mora. Naši stari psi poznajo modrost sreče: daj mi kost in srečen bom – daj mi prostor v srcu in srečen boš TI.«
(str. 311)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Modrost starih psov: od pasjih starčkov se lahko naučimo, kaj je res pomembno v življenju in kako nanj gledati bolj sproščeno.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3