Neznani svet živali: kako živali razmišljajo in kaj čutijo

Žanrdružbeni roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Petra Piber
Ključne besede Psihologija, živalska sociologija, Etologija, Živalstvo
Število strani

309

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Morski biolog in raziskovalec živalskega sveta nas popelje v povsem nov, drugačen svet živali, kot si ga navadno predstavljamo. Bogate izkušnje, ki jih je dobil pri delu z živalmi, je duhovito in zanimivo vpletel v najnovejše znanstvene izsledke. Predstavi nam vrsto osupljivih dognanj, ki so utemeljena s številnimi znanstvenimi raziskavami. Tako so denimo dokazali, da delfini v zgodnji mladosti razvijejo značilen žvižg, ki bi ga lahko primerjali z našim imenom. Imena vrstnikov si zapomnijo še desetletja dolgo.
Knjiga je razdeljena na osem vsebinskih sklopov, ki opisujejo najrazličnejše vidike živalskega kraljestva: od razmnoževanja, anatomskih posebnosti, do socialnih povezav, živalske govorice in celo do čustev, ki so jih živali sposobne čutiti in pokazati. Prav zato ne preseneča, da je dr. Brensing ustanovil javni sklad za pravice živali, ki se zavzema, da bi živali dobile osebnostne pravice in bi jih tako lahko bolje zaščitili. Predvsem pa si želi, da bi ljudje na temelju razumevanja začeli bolje ravnati z njimi.

Pravo presenečenje med umetniki spomina so medonosne čebele. Tudi pri njih raziskave kažejo, da imajo zelo preprost epizodični spomin ali nekaj podobnega. Zapomnijo si lahko, kje je vir hrane in kdaj ga je primerno obiskati. Tako ne letijo preprosto v poljubno smer, temveč tja, kjer se jim je to v preteklosti v točno določenih pogojih, denimo ob nekem delu dneva, izplačalo. Takšne sposobnosti ne bi pripisali preprostemu lestvičastemu živčnemu sistemu, kot ga imajo čebele.
str. 133

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Neznani svet živali: kako živali razmišljajo in kaj čutijo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0