Mi mlajši logarji: strogo zaupno po poldivjem zahodu

Žanrpotopis
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2020
Založba
Ključne besede Združene države amerike, Humor
Število strani

295

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Potopis z razkošnim besednim zakladom

Branko Gradišnik s tem potopisom nadaljuje uspešno in pri bralcih že dodobra zasidrano serijo Strogo zaupno …, ki jo je utiril z odmevnim tovrstnim prvencem Strogo zaupno na Irskem (1996) in s tem povzročil razmah družinskega potopisa pri nas.
Knjigi Julij avgusta: strogo zaupno po Zakavkazju (2018) je lani (2020) dodal še potopis po Jugozahodu ZDA. Gradišnikovim se pri čezoceanski avanturi pridruži prijatelj Miško, predvsem kot šofer in zanimiv sogovornik. Avtorja (za razliko od večine drugih sopotnikov) največje znamenitosti ne pritegnejo preveč, pač pa se osredotoči predvsem na kulturne in druge posebnosti ameriškega življa: kot je npr. napitninski sistem, prehrana, vedenje prodajalk ipd. Zadetek v polno pa je ponovitev poroke s soprogo na kavbojski način …
Potopis seveda ne bi bil iz serije Strogo zaupno …, če ga ne bi krasil prepoznavni gradišnikovski humor, kar je ena od njegovih glavnih odlik.

Tudi v tem delu lahko odkrijemo pravo bogastvo besedišča, v katerem ne manjkajo niti nove besede (neologizmi).
Sicer je potopis, ki ga bogatijo odlične ilustracije Cirila Horjaka – Horowitza, dobra analiza sodobne ameriške družbe in kulture ter bralcu koristno izhodišče, če se odpravlja na pot v te kraje.

“Potem ko sem, kaj pa mi je drugega preostalo, priznal, da sem Branko Gradishnick – nisem pa ne potrdil ne zanikal resničnosti navedkov v obtožbi – me je s puško izvlekel iz vozila in odgnal na stopnice svoje trgovinice. Tu sem sprevidel, da je bil cvetni portal, ki sem ga imel za ponaredek havajskih trgovskih vab, v resnici simbol nebesnega svoda. Trgovina je rabila tudi kot kapelica. Kmalu je imel mož, ime mu je bilo Tom, nared vse papirje. Rekel je namreč, da je treba moje malopridno življenje spraviti v red, in v ta namen se mu je zdelo iz kdove kakšnega vzroka najboljše, če me prisili, da se poročim s fino damo /…/.
(Str. 70)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mi mlajši logarji: strogo zaupno po poldivjem zahodu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1