Mumija Dumi in zlati skarabej

Žanrmladinski roman
Narodnostnizozemska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Staša Pavlović
Ilustracije Elly Hees
Ključne besede Šole, Egipčani, Mumije, V mladinskem leposlovju, Družina, Fantje, Prijateljstvo, Humor
Število strani

259

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nizozemska avtorica Tosca Menten je napisala pustolovsko zgodbo o prijateljstvu, strpnosti in drugačnosti. Z ilustracijami je zgodbo podprla Elly Hess. Prevedena je v številne jezike. Knjiga se je uvrstila v katalog Bele vrane, ki jo pripravlja Mednarodna mladinska knjižnica v Münchnu, nizozemski otroci pa so jo leta 2010 proglasili za svojo najljubšo knjigo. V Sloveniji je izšla v zbirki Sinji galeb. Deček Dumi umre v Egiptu, v drugem letu vladavine Ahnetuta I. Pred skoraj dvema tisočletjema. Njegov oče, faraon, mu je, preden so ga mumificirali, okoli vratu zataknil na kovinsko verižico obešenega skarabeja s svoje krone. Zraven je pridal še knjižico, v kateri je bilo seveda vse zapisano s hieroglifi. Po spletu nenavadnih okoliščin, o katerih si lahko več preberete v knjigi, se deček Dumi, živ, znajde v 21. stoletju na Nizozemskem. Pod svojo streho ga vzameta deček Gorazd in njegov oče Nikolaj. Gorazd in Dumi po začetnih težavah postaneta zelo dobra prijatelja, kljub temu, da je, kot smo že povedali, Dumi živa egipčanska mumija in zelo drugačen. Dumi se nauči jezika in začne obiskovati šolo, kjer ga zelo dobro sprejmejo. Čisto vsi? Ker se v Gorazdovem razredu, ki ga obiskuje tudi Dumi, ukvarjajo s projektom o Egiptu, jim bo Dumi pri tem mogoče lahko kaj pomagal. Dumi naj bi bil Gorazdov daljni sorodnik iz Egipta, ki je utrpel hude opekline. Kot vse mumije, je bil namreč zavit v povoje. Žal pa Dumi izgubi svoj skarabej in močno zboli. Bo Dumi ozdravel? Mu bosta Gorazd in prijazen učitelj Krabelj lahko pomagala? Kaj pa neprijazna učiteljica Frik? Bo Gorazdu in njegovemu očetu uspelo, da bo Dumi z njima ostal do konca življenja? Mogoče se bo že kdo česa domislil. Naj pojasnimo še to, da so skarabeji velika družina hroščev, v katero uvrščamo približno 28.000 danes znanih vrst. Skarabeji so navdihovali že stare Egipčane, za katere je skarabej simboliziral pot Sonca čez nebo in posredno cikel reinkarnacije. Znani so tudi izrazito barvi predstavniki, ki se kovinsko svetlikajo zaradi obarvanosti skeleta.

“Odločil se je, da bo šel takoj opozorit očeta, vzel je knjigo in odgrnil odejo. Nato pa se je na smrt ustrašil. Poln gnusa je stopil korak nazaj. V njegovi postelji je nekaj ležalo! Ali nekdo. Morda je vseeno bolj nekaj kot nekdo. Stresel je z glavo, ampak to ni ničesar spremenilo. Zatisnil je oči, a ko jih je znova odprl, je ta reč še zmeraj ležala pred njim. Videti je bila natanko tako kot reči na plakatih v njegovem razredu. To je bila mumija. V njegovi postelji je ležala mumija. Mumija?!” (str. 23)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mumija Dumi in zlati skarabej.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 1