Žanrmladinski roman, problemski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Ključne besede Mladostniki, Odraščanje, Smrt
Število strani

223

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mladinski roman opisuje odraščajočega najstnika, ki se spopada z bolečo izgubo očeta, nato pa še prve ljubezni. Devetošolec Matej živi z mamo in mlajšo sestro Manco. Pred kratkim mu je v nesreči umrl oče in Matej se ne more sprijazniti z njegovo smrtjo, zato se zateka v domišljijski svet, kjer se pogovarja z očetom. Nima pravih prijateljev in večino časa prebije sam. Sošolci se nanj obračajo predvsem takrat, ko ga potrebujejo za prepisovanje nalog, sicer pa ga imajo za čudaka.
Dogajanje se spremeni, ko Matej pri sosedih spozna Sarangani, šestnajstletno dekle s Filipinov. Sarangani in mama sta pobegnili v Malezijo, kjer sta živeli revno življenje v barakarskem naselju, kjer je bila Sarangani ves čas v stiku z nasiljem, zlorabljena in nemočna. Ko izgine še njena mati, jo soseda pripeljeta v Slovenijo in jo želita posvojiti. Matej se v lepo dekle s poševnimi očmi zaljubi in kmalu občutita osamljenost in bolečino drug drugega, pa tudi srečo v druženju in dotikih. Nekega dne pa Sarangani ni več. Pojavila se je njena mama in vrnili sta se v Malezijo. Matej je zelo prizadet in jo odide iskat. Po treh dneh jo najde, vendar se Sarangani ne želi vrniti z njim v Slovenijo, saj izhajata iz različnih kultur. Našla si je službo in bo lahko dostojno živela. Mateju pa izguba ljubljenega dekleta pomaga, da najde stik z realnostjo in lahko prekine domišljijski odnos z mrtvim očetom.

Glej tudi:

Uspelo mu je zaustaviti tok vprašanj, v tišini, ki je sledila, se je odlepil od realnega sveta in prestopil v vzporednega.
S pomočjo prenosnega računalnika se je s programom Skype povezal z očetovim, ki je bil stalno vklopljen, in na kameri je bilo videti, da je v stanovanju tema. Vzdihnil je , potem pa je opazil, da se izpod vrat v kopalnici sveti luč. Samo trenutek kasneje so se odprla in oče je zazehal v kamero. Zaspano se je popraskal po bradi in pogledal na uro.
“Šele pred dvema urama sem šel spat”
“Saj se vidi. Gledaš kot štirinajst dni star maček”
“No, kar zafrkavaj. Bom videl, kako se boš obnašal, ko boš prebral naloge. Kako je mama?”
“Pogreša te” (str. 86)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Matej.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 144
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja