Lady Susan

Žanrnovela
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaDob, 2023
Založba
Prevod Meta Osredkar
Ključne besede Ljubezenski trikotnik, Odnosi v družini
Število strani

127

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Biser klasične literature

Lady Susan Vernon je očarljiva spogledljiva mlada vdova, ki v želji, da bi se ponovno in bogato poročila, spretno razpreda svoje mreže med sorodniki in znanci, katerih gostoljubje in prijaznost zna neusmiljeno izkoriščati v svojo korist. Njena spretnost manipuliranja je vredna vsega občudovanja in pri svojih velikopoteznih načrtih se ne ustavi niti takrat, ko sta pod vprašajem sreča in zadovoljstvo njene plašne in občutljive edinke.
Jane Austen naj bi delo napisala že kot najstnica, nekje okrog leta 1795. Z njim je odlično prikazala puhlost in zlaganost dela londonskih višjih slojev in plemstva. Sentimentalna novela je napisana v enainštiridesetih pismih, ki si jih izmenjujejo glavni protagonisti zgodbe. Zaključi se s tretjeosebnim sklepnim delom, ki ga je pisateljica dodala leta kasneje. Delo je po avtoričini smrti objavil njen nečak. Po zgodbi so posneli film z naslovom Love & Friendship (Ljubezen in prijateljstvo). Glavno vlogo karizmatične spogledljivke, ki je tokrat negativen lik, je briljantno odigrala angleška igralka Kate Beckinsale.

LADY SUSAN
GOSPE JOHNSON

To poročilo me je pa precej razsrdilo. Kakšna nesreča, da si bila zdoma! Mislila sem, da se ob sedmih nate lahko zanesem! Vseeno pa nisem obupana. Ne muči se s strahovi zaradi mene, zanesi se, da lahko svojo zgodbo Reginaldu predstavim v dobri luči. Mainwaring je pravkar odšel, prinesel mi je novico o ženinem prihodu. Ženska trapasta, le kaj pričakuje, da bo s takšnimi sredstvi dosegla? Pa vseeno si želim, da bi mirno ostala v Langfordu. Reginald bo sprva malce togoten, a do jutrišnje večerje bo že spet vse dobro.
Adieu!
S. V.

(Str. 103)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Lady Susan.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi