Mi, živi

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA, ruska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Ključne besede Sovjetska zveza, Rusija, Ljubezenski trikotnik, Diktatura, Pravičnost
Število strani

588

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

19-20 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Najprej kri, potem veliko krvi, potem še malo krvi in za konec mnogo krvi. (Mojca Pišek)

Mi, Živi je prvi roman pisateljice Ayn Rand, ki je bil objavljen leta 1936. Zgodba je postavljena v sovjetsko Rusijo in napisana po tem, ko je pisateljica kot Alisa Zinovjevna Rosenbaum iz Rusije, kjer je bila rojena, emigrirala v Združene države Amerike. Tri leta je iskala založnika, da bi knjigo objavil. Svetovno slavo pa ji je leta 1943 prinesel roman z naslovom Izvir (The Fountainhead, slovenski prevod 2009).
Roman prikazuje boj posameznikov proti državi ter vpliv ruske revolucije na glavne akterje knjige, ki zahtevajo pravico, da živijo dostojno življenje. Roman, postavljen v post revolucionarno Rusijo, spremlja življenja treh posameznikov medtem, ko krmarijo med zatiralskimi družbenimi omejitvami novonastale sovjetske države. Mlado dekle Kira, svobodomiselnega duha in izredno močne volje do življenja, se zaplete z idealističnim komunistom, čigar idealizem je okužen s surovo realnostjo njegovega okolja. Ena od prednosti romana je v pisateljičini sposobnosti ustvarjanja živih in realističnih likov, katerih vsak ima svoje sanje, želje in konflikte. Zlasti Kira se kaže kot močna in vzdržljiva protagonistka, ki simbolizira upor neuklonljivega človeškega duha pred zatiralskimi političnimi silami. Ljubezenski trikotnik med Kiro, Leom in Andrejem pa zgodbi doda plast zapletenosti in raziskuje vpliv ideoloških konfliktov na življenje protagonistov.
Randin slog pisanja je evokativen in živo sliko mračne in zadušljive razmere, v katerih živijo liki. Opisi bojev in žrtev likov ustvarjajo občutek empatije in povezanosti bralca z njimi.

Glej tudi:

Ker ni bilo prihodnosti, sta se oklepala sedanjosti. Bili so dnevi, ko je Leo cele ure sedel, bral in komaj spregovoril s Kiro, a kadar je spregovoril, je bil v njegovem nasmehu grenak, neskončen prezir do samega sebe, do sveta, do večnosti. (str. 263)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mi, živi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja