Diši po dosegljivem : roman

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Mladostniki, Slovenija, Družbene razmere, Študenti, V leposlovju, Študentsko gibanje
Število strani

313

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Knjiga Monike Žagar Diši po dosegljivem opisuje študentsko življenje v letih od 1969 do 1974 skozi oči študentke Marjane. Študentka Marjana je sicer Primorka, a zaradi študija začne živeti v Ljubljani. Prebija se skozi vsakdan in spozna veliko novih prijateljev. Študentsko delo je vir preživetja. Marjana v teh letih konča študij angleščine in nemščine. Spozna tudi študij v tujini, ker se udeleži poletne šole v Londonu in si želi intelektualnih izzivov. Zelo pomembno mesto v življenjih študentov in študentk predstavljata tudi druženje in glasba. Že zelo kmalu po začetku študija se nekaj študentov in študentk odloči, da bodo stanovali v neke vrste komuni v Mednem. Ker skupaj stanujejo in tudi odrastejo (kar pomeni, da se nekateri odselijo, nekateri dobijo otroke), se med njimi spletejo posebne vezi. Včasih tudi ljubezni. Običajno študentsko življenje, na katerega pa vpliva tudi splošna politična situacija. Hladna vojna, napad čet Varšavskega pakta na Češkoslovaško, ameriška agresija v Vietnamu, življenje v Jugoslaviji. Opisano je tudi Gledališče Pupilije Ferkeverk in študentsko gibanje v Sloveniji v tem obdobju. Študentje se seveda na dogodke odzivajo in si želijo, da bi se jih tudi slišalo. Včasih uspe, včasih ne. Nihče pa ne more reči, da niso vsaj poskusili. Študentsko obdobje je čas preizkušanja meja in iskanja svojega mesta v svetu. Gre za zanimivo kroniko nekega časa. Kakšno pa je študentsko življenje danes? Verjetno v osnovah še vedno enako.

“Na zaključni slovesnosti so nas verjetno vsi sovražili in oboževali hkrati, kajti naša točka je v hipu zbrisala spomin na vse predhodne recitacije, pesmi, balet, stand-up vložke, dramske scene in obiskovalce pripravila do tega, da so se pridružili našemu petju in začeli poplesavati. Iz poškrobljenega programa se je razvil sproščen ples, mi trije pa nismo imeli izbire, ha, prav prisilili so nas, da smo igrali in peli še naprej. Tudi vsi drugi so zapeli, in če bi potrebovali dokaz o planetarni povezanosti naše generacije, bi zadostoval pogled na pisane plesalke in plesalce mednarodne šole v Londonu.” (str. 278-279)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Diši po dosegljivem : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1