Ko sem bil mlad : roman

Žanrdružbeni roman, psihološki roman
Narodnostavstrijska književnost
Kraj in leto izidaCelovec, 2021
Založba
Prevod Štefan Vevar
Ključne besede Prevare, Družinski odnosi, Mladost, Skrivnost
Število strani

231

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman, v katerem vse gotovosti postanejo vprašljive.

Franz živi v družinskem hotelu na Tirolskem, ki ga vodi njegov oče. V hotelu na idilični lokaciji pripravljajo nepozabna poročna slavja, na katerih Franz opravlja vlogo poročnega fotografa. Idila se razruši, ko na eni od porok nevesta skrivnostno umre in to ravno na mestu, kjer je Franz le nekaj tednov prej poljubil dekle. Kmalu po neljubem dogodku zato emigrira v ZDA, kjer se v majhnem gorskem naselju zaposli kot smučarski učitelj. Z eno izmed svojih strank, profesorjem raketne fizike, naveže zelo tesne stike, celo do te mere, da ga profesor želi posvojiti. A Franz ohranja do njega profesionalno razdaljo – o kateri pa se potem, ko profesor naredi samomor, velikokrat sprašuje.
Če nam Gstrein skozi razpletanje svoje večplastne zgodbe razkrije podrobnosti profesorjevega življenja in samomora, pa nevestina smrt ostane nerazrešena. Nemalo pa je govoric, posploševanj, prehitrih zaključkov, natolcevanj in izmišljenih dogodkov. Vseskozi se sprašujemo o nejasni vpletenosti poročnega fotografa v ta dva glavna dogodka, hkrati spoznavamo še druga dejstva (ali slabe spomine?) o njegovem življenju. Stalno kolebamo med resnico in prevaro, ki ju je avtor spretno vpletel v to jezikovno jasno, a vsebinsko prefinjeno in obskurno zgodbo.
Zgodba sicer spominja na triler, a gre za izjemen psihološki roman, v katerem glavni junak raziskuje področje svoje moškosti, spolne identitete, vedenjskih vzorcev in lastne odgovornosti.

Če mrtva nevesta le ni umrla zaradi kakšnega drugega vzroka, je bil samomor profesorja v Jacksonu moj drugi samomor. Vem, da s tem stavkom ni vse v redu, vendar v tej paradoksni formulaciji najnatančneje izraža moja čustva in povezuje tragična dogodka, ki pravzaprav nimata nič skupnega ali pa ju morda povezujem samo jaz, saj sem bil čisto blizu, ko sta se dogodila.
(Str. 28)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ko sem bil mlad : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi