Ko izgubiš — : zgodba o prebolevanju samomora v družini

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Ključne besede Žalovanje, Samomorilnost
Število strani

102

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Knjige zagotovo ne bi vnašala na portal dobrih knjig, če se po čistem naključju ne bi znašla na tiskovni konferenci na Svetovni dan preprečevanja samomora, (torej na dan vnosa, danes, 10.9.), se pustila poučiti o pojavu in šla domov z drobno (a polno pomembne vsebine) knjižico, ki jo prebereš v enem dihu. Gre za spomine, izpoved Anje Klančar, ki se je soočala s samomorom matere in potem še očeta. Pojav samomorilnosti in žalovanje sta jo kasneje zanimala tudi po strokovni plati in to je bila tudi tema njene magistrske naloge. V pričujočem zapisu se Anja razgalja intimno, spregovori o svojem žalovanju, s tem postane glas vseh, ki jih ob doživetem prežemajo: velika, neznana krivda, žalost, bolečina, sram, izgubljenost. Anja spregovori o tem, kako si pomaga na začetku: z umikom iz družbe, s prenažiranjem, alkoholom, rezanjem, cigareti. Le malo je “orodij”, s katerimi bi lahko pozitivno prestopila v normalno življenje. A počasi jih vendarle najde; strokovne službe in posameznike in veliko moč v sebi. Žal pa mora vse preživeto, doživeti ponovno, ko samomor naredi še oče. V spremni besedi so tokrat tudi glasovi vseh, ki pri samomoru nastopijo kot podporne službe ali osebe: duhovnik, zdravnik, psiholog, policaj, predsednik Rotary kluba, kar daje knjigi unikaten pečat, saj se s pojavom samomora vendarle in zares srečujemo kot družba. Anja knjigo tako tudi zaključi, s pozivom, da se združimo, ji kaj napišemo, se javimo z idejami, kako problem žalovanja in stigme še reševati. Vsekakor pa je prvi in najpogumnejši korak naredila prav sama. Spregovorila je.

Le kako je ta knjiga prišla v vaše roke? Morda tudi vi žalujete, morda poznate koga v stiski, pa ne veste, kako bi pristopili, morda vas malce zanima žalovanje ali pa ga odrivate daleč stran, morda vas zanima, kako izguba zaradi samomora boli, morda je kdo izmed vaših najbližjih in najdragocenejših ljudi napravil samomor in vas obhajajo krivda, strah, nemoč, negotovost in neprespane noči. Morda se bojite, kaj bo, ko boste koga izgubili, morda vas je strah jutrišnjega dne… A vabim vas (in tudi sebe), da bi se ob branju zavedeli lepega v našem življenju in bili za to hvaležni. (str. 10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ko izgubiš — : zgodba o prebolevanju samomora v družini.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5