Knjigarna srečnih koncev

Žanrdružbeni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2022
Založba
Prevod Simonka Tomažič
Ključne besede Branje, Pogum, škotska, Novi začetki, Bralna kultura, Digitalna doba, Medosebni odnosi, pozitivni učinki, Podeželje, Knjige
Število strani

353

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Bolj kot ne vase zaprta Nina Redmond je knjižničarka v Birminghamu. Ko knjižnico zaprejo, naenkrat ostane brezposelna, vendar s kupi skoraj novih knjig, ki se kopičijo v stanovanju. Kljub temu, da se trudi najti drugo službo, povezano s knjigami, ki jih obožuje, pa se priložnost prikaže, ko v časopisu zagleda naprodaj star kombi. Pomisli, da bi si izpolnila željo po svoji lastni majhni knjigarni. Vendar pa nima nobenih izkušenj, kako začeti in voditi svoj posel, prijatelji jo odgovarjajo od njene nespametne odločitve, pa tudi kombi je tako zelo daleč – v škotskem Višavju. Kljub neštetim preprekam pa se njena želja krepi. Kupi kombi, ga spremeni v potujočo knjigarnico ter se preseli na škotsko podeželje, kjer začne svoje novo življenje in poslanstvo, vsakemu prebivalcu najti pravo knjigo zanj. Čeprav je začetek težak, pa počasi spozna, da so jo ljudje sprejeli medse in zave se razlike med pravo skupnostjo, kjer se morajo, daleč od velikih mest, zanesti drug na drugega in si pomagati, ter veliko teraso, polno ljudi, ki samo po naključju živijo drug poleg drugega. Knjigarna srečnih koncev je nezahtevna zgodba o knjigah, branju, ljubezni, upanju, neodvisnosti, pogumu in novih začetkih. Gre za predvidljivo zgodbo s seveda srečnim koncem nam že dobro znane pisateljice, ki pa nas ob čudovitih opisih škotskega podeželja spodbuja, da moramo zbrati pogum in slediti svojim sanjam, kljub vsem dvomom in oviram, ki se pojavijo na poti do cilja.

Nina je razpakirala knjigo, ki jo je dobro poznala, in se zravnala. Pogledala je Lesley, ki je delala vse dni v letu, ki je živela nad trgovino, očitno sama, in za katero se je zdelo, da je ves čas jezna na življenje, ki se ne odvija po njenih željah. Razmišljala je.
»Poskusi tole,« je nežno rekla in ji podala Srce, zlomljeno na koščke.
Lesley je sumničavo preučevala ovitek. »Ne vem, ali je zame.«
»Preberi nekaj poglavij in mi sporoči, ali ti je všeč.« Nina je stišala glas, da je ne bi kdo pomotoma slišal. »Če ti ne bo, ti jo dam zastonj.«
Zdaj je to, da najde nekaj, kar bo Lesley všeč, postalo stvar poklicnega ponosa. Videti je bila kot ženska, ki nujno potrebuje pravo knjigo. Nina je bila trdno prepričana, da za vsakogar obstaja vsaj ena. Ko bi le to veljalo tudi za ljudi.

Str. 250

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Knjigarna srečnih koncev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 57
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10