Žalost Belgije

Žanrdružbenokritični roman, družinski roman (tudi rodbinski), razvojni roman, vojni roman
Narodnostbelgijska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Ključne besede Družbene razmere, Družina, Fantje, Katoliške šole, Odraščanje, Spolnost, Svetovna vojna 1939-1945
Število strani

853

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

28-29 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Odraščanje v primežu druge svetovne vojne

Hugo Claus po mnenju poznavalcev spada med najpomembnejše flamske pa tudi evropske in svetovne literate. Pričujoče monumentalno delo – Bildungsroman, zgodovinski dokument o belgijski družbi med drugo svetovno vojno ter družinsko sago hkrati, je avtor ustvarjal kar deset let. Glavni junak Louis Seynaeve (avtorjev alter ego) se v prvem delu romana kot enajstletni šolar v nunskem penzionatu sooča s prikrito sprevrženostjo katoliškega osebja ter z lastno prebujajočo se homoerotično spolnostjo in obsedeno zagledanostjo v enega od sošolcev. V drugem delu pripovedi Louis, sedaj že najstnik, željan ženske ljubezni, v tragikomičnih portretih svojih staršev ter ostalih članov številne družine po mamini in očetovi strani odstira zlaganost ter degeneriranost belgijske meščanske družbe, njeno razdeljenost med flamsko in valonsko kulturo ter mlahavost v sprejemanju konstruktivnih političnih odločitev. Roman, v katerem avtor briljira z živahnim, izvirnim pripovednim slogom ter občasno šokira s prizori sprijene spolnosti, je bil preveden v kar dvajset jezikov ter večkrat nagrajen.

“Seynaeve!” je nežneje ponovil duhovnik. “Ti pa si pokora! Si res mislil, da ti bom verjel?! Res misliš, da nimam početi nič bolj pametnega kot poslušati tvoje gnusne zgodbice? Sploh veš, kje si, smrkavec nesramni? Zaradi tega bi te lahko pri priči vrgel iz šole.” “To bo storil že moj oče, jutri ali pojutrišnjem.” “Veliko sreče,” je dejal glas. “S to svojo domišljijo boš daleč prišel. Ne bi me čudilo, če bi pozneje pisal članke za časopise. Ali celo knjige. Ampak boš moral tale svoj prenapeti slog malce umiriti. (str. 305)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Žalost Belgije.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja